nlc.hu
Otthon

Az Esztergomi Bazilika keresztjéből egy 176 éves időkapszula került elő

176 éves időkapszulát találtak az Esztergomi Bazilika keresztjében

A második világháborúban megsérült, de a tartalma épen maradt.

Elképesztő lelet került elő az Esztergomi Bazilika felújítása során – írja a Reuters angol nyelvű oldala. Az épület 100 méter magas – Magyarországon a legmagasabb – kupolájának tetején álló keresztből került elő egy időkapszula, azaz egy lezárt rézhenger, amely súlyosan megrongálódott, miután a második világháború során egy bombarepesz eltalálta. Ennek ellenére a tartalma szinte sértetlenül vészelte át az évtizedek és az időjárás viszontagságait. 

Török Csaba, a bazilika kincstárának igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a rézhengerbe zárt dokumentumok betekintést adnak a bazilika építésének folyamatába. Az épületet 1822-ben kezdték el építeni, az időkapszulát Kopácsy József esztergomi érsek és az építési munkálatokat felügyelő Hild József építész helyezték el a kupola tetején álló keresztben, 1845-ben. 

Kopácsy érsek tudta, hogy a Bazilika nem készül el az ő életében, ezért, amikor a kereszt a helyére került, szeretett volna valamilyen emléket hagyni arról a korról és az építkezésben részt vevő munkásokról” – idézi Török Csabát a Reuters.

176 éves időkapszulát rejtett az Esztergomi Bazilika keresztje

Az Esztergomi Bazilika kupoláján álló keresztbe most újabb időkapszula kerülhet (Fotó: Getty Images)

Az időkapszulában egy olyan dokumentum lapult, amely az építkezés fontosabb pillanatait rögzítette, mellette pedig egy kis könyvecskében az akkori papok és más egyházi személyek névsora szerepelt.

„Ezeket a papírokat utoljára akkor érintette emberi kéz, amikor 176 évvel ezelőtt elhelyezték őket itt, ezért egyfajta kapcsolatot éreztünk velük, amely átnyúlik az időn – mondta a kincstár igazgatója, majd mosolyogva hozzátette: – sajnos, a kapszulában nem találtunk korabeli pénzérméket, így ezekkel nem járulhattunk hozzá a felújítási munkálatok költségeihez.”

Török Csaba szerint elképzelhető, hogy a Bazilika keresztjébe egy új időkapszulát fognak elhelyezni, ezzel azonban sietniük kell, mert a rézből készült borítás június 30-án a helyére kerül, így a kapszulát azelőtt kell a helyére tenni.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top