nlc.hu
Otthon

Palántázás konyhakertben

5 hiba, amit ne kövess el, ha a konyhakertedben palántázol!

Kezdő kertészként könnyű olyan hibákba esnünk, amire nem is gondolnánk, hogy elronthatja a zöldség – és gyümölcstermésünket. Ezekre figyelj, ha konyhakerted van!

Az utóbbi időben egyre többen ismerik fel, hogy milyen értékkel bír egy konyhakert. Tény, a kiskert művelése nem atomfizika, de nagyon is megvannak a maga szabályai, amiket jó, ha ismerünk, ha jó termést szeretnénk. Kezdőként azonban van néhány hiba, amibe ha belefutunk, inkább a gyomtól lesz gazdag a föld, nem a terménytől.

Palántázás a konyhakertben

A bőséges terméshez elő kell készítened a talajt! (Fotó: Getty Images)

Vedd figyelembe a talaj minőségét!

Nem mindegy, hogy a konyhakerted talaja homokos vagy agyagos, savas vagy éppen lúgos. Ha köves a talaj, akkor a nagyobb darabokat távolítsd el az ültetés előtt, és töltsd fel tápanyagban, komposztban gazdag földdel, máskülönben nem számíthatsz bő termésre. Tény azonban, hogy ha annyira homokos a talaj, hogy szárazon is szinte besüpped a talpad alatt, nehéz feljavítani. Ebben az esetben készíts magaságyást, és abba ültesd a növényeidet! A műtrágyáról se felejtkezz meg, de kerüld a magas nitrogéntartalmú változatot, és ha már kikeltek a zöldségeid, rendszeresen, 4 hetente trágyázz!

Ne légy rest utánanézni, milyen növényt, milyen mélyre kell ültetni!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mélyre ülteted el a gumókat, palántákat, mert nagyrészt ezen múlik, hogy fejlődésnek indulnak-e a növények. Ha a földbe ásott mélyedés túl kicsi, akkor nem lesz terük növekedni, de ha túl mély és széles, akkor sem lesz erejük fejlődni. Általános szabályként elmondható, hogy kétszer olyan mély és kétszer olyan széles mélyedést kell készítened, mint a gyökérlabda. 

Tartsd be az ültetési távolságot és a sorközt!

Ne gondold, hogy az ültetési távolság és a sorköz csak egyfajta ajánlás a vetőmag csomagolásán. Ha közelebb ülteted a palántákat és a magokat, mint amennyire szabadna, nem fognak tudni egymástól fejlődni, és mivel versenyezniük kell a vízért és a tápanyagért, végül egyiknek sem jut majd elegendő. Az erősebbek ugyan hozhatnak termést, de összességében sokkal kevesebb terményed lesz, mintha betartottad volna a távot. A zsúfoltság emellett a különböző kártevőknek és a gombásodásnak is kedvez, mivel könnyebben megtámadhatják a növényeket.

Palántázás a konyhakertben

Nem mindegy, milyen mélyre veted a magokat! Fotó: Getty Images

Ne spórold meg a talajtakarást!

A gyomnövények elleni küzdelem minden kertész rémálma. Ha elszaporodnak, elszívják a zöldségek elöl a tápanyagokat és a vizet, így azok nem tudnak növekedésnek indulni. Ezt azonban könnyedén meg tudod előzni, ha talajtakarót használsz, amivel megakadályozod az újabb gyomnövények kikelését, ugyanis nem jutnak napfényhez. A talajtakaró a föld vízmegtartó képességét is növeli, és a különböző gombásodástól is megvédheti a növényeidet – ha nem öntözöd túl őket. Persze, a talajtakarót akkor használhatod, ha a növényeid már kikeltek, hiszen addig azok növekedését is gátolná.

Nem mindegy, hogy napos vagy árnyékos helyen van a kiskerted

Ha szeretnél paradicsomot, de a kiskerted árnyékos helyen van, ne számíts bőséges termésre, ugyanis a paradicsomnak sok napsütésre van szüksége. Az sem mindegy, hogy reggel süt-e a nap a kertedre, vagy délután: az előbbi esetében ugyanis még gyengébb az ereje. Mielőtt belevágsz az ültetésbe, tájékozódj a különböző zöldségek napfényigényéről, és annak megfelelően válassz vetőmagot, palántát.

Még több konyhakerti praktika!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top