nlc.hu
Otthon

Kijárási tilalom Olaszországban

Balhé van az olaszoknál a kijárási tilalom miatt

Nem tetszik az olaszoknak az este tíztől reggel ötig tartó kijárási tilalom, a kormányfő azonban hajthatatlan.

Egyre nagyobb a feszültség az olaszoknál, miután Mario Draghi kormányfő nem akar enyhíteni az este tíztől reggel ötig tartó kijárási tilalmon. Több miniszter és a tartományok vezetői is azt kérik Draghitól, hogy változtasson. Liguria kormányzója, Giovanni Toti úgy vélte, egy óra különbség is sokat jelent a vállalkozók számára, mivel májusban a nappalok már hosszabbak.  

Jesolo, Olaszország

Jesolo tavaly május közepén (Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)

A fokozatosan javuló járványadatoknak köszönhetően április 26-tól Olaszország majdnem egésze közepes vagy alacsony mértékű járványveszélyes fokozatba lép. A legnépesebb Lombardia, valamint Lazio tartomány sárga színű térség lesz, vagyis újraindulhat a tantermi oktatás és megnyithat a vendéglátás. A sárga besorolású régiók között szabad lesz a közlekedés is.

A kormány döntése szerint azonban a tantermi oktatás teljes mértékben az általános iskolások számára indul újra, tizennégy éves kortól a diákok legfeljebb hatvan százaléka lesz a tantermekben. A vendéglátásban kizárólag a szabadtéri résszel, terasszal rendelkező bárok, éttermek nyithatnak újra este tízig az alacsonyan veszélyes, vagyis sárga térségekben. A belső tereket a kormány június elsejétől tervezi megnyitni. A sárga tartományokban április 26-tól megnyithatnak a múzeumok, valamint a szabadtéri színházak és mozik. Engedélyezett lesz a szabadtéri csapatsport is. 

Május 15-től tervezik a nyitott medencék és a strandok újraindítását, valamint a kereskedelmi központok hétvégi nyitását. Június elsejétől tervezik a zárt edzőtermek és a sportcsarnokok megnyitását is. 

A járványügyi vészhelyzetet július 31-ig fenntartják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top