Otthon

Kijárási tilalom: „Most akkor alhatok a pasimnál vagy nem?”

Eddig sem voltak könnyű helyzetben azok a párok, akik nem egy lakásban éltek, most meg végképp kétségbeestek a kijárási tilalom miatt.

A kijárási tilalom szövegében ez olvasható: „Este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.” Feladta a leckét alaposan ez a korlátozás a párkapcsolatoknak, hiszen akik nem egy lakásban élnek, mégis hogyan értelmezzék mindezt: hogy nem alhatnak a másiknál? Már eddig is megnehezítette a járvány az életet, hát még most, ha a párok csak hajnal öt és este nyolc között intézhetik mondjuk a szexuális életüket, ami elvileg szerves része egy kapcsolatnak.

„Most akkor alhatok a pasimnál vagy nem?”

Edina mesélt arról, hogy fiújával milyen helyzetben vannak szeptember óta, akivel ugyan öt éve együtt vannak, de a férfi külföldön dolgozik, és csak hétvégére járt haza – egészen szeptemberig. „Amikor lezárták a határokat, a távkapcsolat még inkább távkapcsolattá vált, mivel a párom még hétvégére sem jöhetett haza. Ha hazajött volna, kénytelen karanténba vonulni, és nem tudott volna visszamenni dolgozni. Eddig nem volt gond, hogy ilyen messze van hét közben, hiszen vonattal pár óra alatt ott tudtam lenni nála. Kéthetente eljátszottuk, hogy kivettem két nap szabit, és kimentem hozzá egy éjszakára. Ennek vége lett szeptemberben, azóta szörnyen sok idő telt el ahhoz, hogy csak online legyünk kapcsolatban, főleg, hogy még nem is látni ennek a végét. De ha haza is jönne, és leülné a karantént, akkor a kijárási tilalom miatt így sem aludhatnánk együtt? “

Párkapcsolat koronavírus idejénAnikó is hasonló cipőben jár, bár nem egy ország, csak pár város választja el szerelmétől. Egy nagyon egyenes kérdéssel nyitotta a beszélgetésünket: „Most akkor alhatok a pasimnál vagy nem? Rendezkedjek be teljesen a távkapcsolatra? Már eddig is ki voltam borulva, hogy alig találkozhatunk, mert hol a pasim munkája, hol meg az én kontaktszemélyeim miatt vagyunk felváltva karanténban, és már vagy egy hónapja nem találkoztunk személyesen. Erre tessék: mire mindketten szabadok lehetnénk, nem alhatunk együtt, mert nyolcra haza kell érni mindenkinek a saját hajlékába? Nem hiszem, hogy ezt a szabályt túl sokan betartanák majd, nonszensz, hogy nyomjunk pause gombot a szexuális életünkre, amikor egyértelmű, hogy eddig is nyálat és testnedveket cseréltünk attól függetlenül, hogy nem élünk egy lakásban, szóval a fertőzés szempontjából pont annyira vagyunk veszélyesek egymásra, mint mindenki más, aki házasságban él.”

Nem eszik olyan forrón a kását

Két jogásszal beszéltem a kérdésről, nem kívántak névvel szerepelni (hívjuk őket Bertának és Dórának), mert mint mondták, annyira bonyolult és nem egyértelmű az új rendeletek szövegezése, hogy teljes biztonsággal nem állíthatnak még semmit. Abban viszont megegyeztek, hogy a „szálláshely” fogalmának értelmezésén áll vagy bukik az, hogy egymásnál aludhatnak-e a nem együtt élő párok.

Berta szerint a legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy a szálláshely fogalmát a rendelet nem határozza meg:

„Más szálláshely-fogalmakból kiindulva azt mondanám, hogy nem aludhatnak együtt a párok, de a rendelet logikájából kiindulva viszont azt mondom, hogy nyugodtan aludhatnak együtt.”

„Avagy a szálláshelyet akár éjszakai szálláshelyként is értékelhetjük – folytatta a szakember. – A rendelet egyáltalán nem nézi azt, hogy egy háztartás vagy nem egy háztartás. A korábbi korlátozások alatt sem a lakcímkártya szerinti lakcím számított, bemondta az ember a tényleges »tartózkodási helyét« és elfogadták. Az albérletben élők miatt kezelték így a helyzetet, mert sokan tartózkodási helyként sem tudnak bejelentkezni oda. Sajnos az a gond, hogy annyira pontatlan megint a rendelet, hogy biztos jogi véleményt nem lehet adni. De hangsúlyozom: ez az egyik jogi álláspont és egyáltalán nem biztos, hogy a hatóságok is így értelmezik. Szerintem ki fog jönni a napokban még egy-két kormányzati értelmezés, pontosítás is ebben a kérdésben. ”

A jogász azt javasolja a pároknak, hogy ideiglenes tartózkodási helyként hivatkozzanak egymás lakására, hiszen egy komoly párkapcsolatban hiába külön lakcímen vannak bejelentve, a valóságban általában részben együtt élnek, azaz az éjszakák többségét együtt töltik valamelyikük lakásán.

Párkapcsolat koronavírus idején

Forrás: Getty Images

Dóra szerint a szálláshelyet úgy kell értelmeznünk, mint a hely, ahol alszunk, és ebben az esetben ez alkalmazható a párkapcsolatban egymásnál alvásra is: „Sok ember lakik például úgy albérletben, hogy az nem lakóhely és nem tartózkodási hely.

Ilyen esetre íratnék igazolást a tulajdonossal vagy az ott lakni jogosulttal (ahogy munkáltatói igazolás is van az este nyolc utáni császkálásra).

De azért ez mindenre ne jogosítsa fel a pasit, tehát ez nem keletkeztethet lakáshasználati jogot! Én olyasmit írnék, hogy ez alkalmi jellegű szálláshely a külső ember számára, de nem állandó.” A jogász javaslata szerint tehát akkor mehetnek biztosra az emberek, ha a lakás jogos használója igazolást ad, hogy szálláshelyként arra az egy fix dátumra, egy éjszakára engedélyezi a párjának az ott tartózkodást. Inkább minden éjszakára legyen ilyen külön igazolás, nehogy később jogi probléma alakuljon ki belőle.

Mindeközben külföldön

Hogyan oldják meg a sok külön időt a párkapcsolatokban külföldön? Angliában például erre is figyelemmel vannak a döntéshozók, és nem akarják szexuális frusztráltságba dönteni a fél nemzetet, ezért amikor a kijárási korlátozásokat bevezették, akkor kitértek a szabályozásban arra is, hogy mi legyen azokkal, akik ugyan együtt vannak, de külön háztartásban élnek. Az őszi szigorításokig a különélők ugyanis nem számítottak hozzátartozónak, elvileg még meg sem csókolhatták egymást, és tartaniuk kellett volna a távolságot is. Az ottani kormány azonban felismerte, hogy ezen a szabályon változtatni kell, ha nem akarják, hogy bekattanjanak az állampolgárok rövid időn belül.

Kijárási tilalom: „Most akkor alhatok a pasimnál vagy nem?”Az új szabályozás szerint egy embert választhat mindenki, akivel nem él együtt, de a „szociális buborékjába” beveszi, azaz rá is ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a közös háztartásban élőkre. Ez megoldja az állandó párkapcsolatban élők problémáját, hiszen így egymásnál aludhatnak, élhetnek szexuális életet, étkezhetnek együtt maszk nélkül, és használhatnak közös fürdőszobát.

De mi lesz a szinglikkel? Ők álljanak le a párkereséssel és szexualitással bizonytalanul hosszú időre? Sajnos úgy tűnik, hogy igen, mégpedig jogosan, hiszen ha hetente más párral lehetne randizni, akkor akár a focimeccseket is engedélyezhetnék. A randizás azt is jelenti, hogy sokféle különböző emberrel találkoznak az emberek, ami pont a járvány idején nem túl jó ötlet, hiszen épp ezt akarják megelőzni a kijárási tilalommal. De az mindenesetre abszolút követendő példa, ahogy a párkapcsolati kérdésre reagáltak az ottani döntéshozók. Egyszerű, de hatékony megoldása ez egy ilyen nehéz helyzetben. 

Még többet a kijárási tilalomról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top