nlc.hu
Otthon

A verbéna gondozása

Így gondozd a méhek és a pillangók kedvencét, a verbénát!

A változatos fajtákan és színváltozatokban kapható verbéna a kertek és a balkonok bájos dísze lehet. Elmondjuk, mire kell ügyelned a gondozásakor.

A verbéna vagy vasfű a verbénafélék családjának névadó nemzetsége, melybe mintegy 200 faj tartozik. Itthon a legnépszerűbb fajai a kerti, az ernyős, illetve a csüngő verbéna, melyek egynyári növények.  Ha a kertbe ültetnéd, akkor a kerti vagy az ernyős verbénát érdemes választanod, balkonládában pedig a csüngő verbéna érzi leginkább jól magát. Vonzza a méheket és a pillangókat.

Verbéna

Fotó: Getty Images

A verbénák fény- és melegigényes növények, lehetőség szerint olyan helyet érdemes választani számukra, ahol naponta akár 6-8 órán keresztül is éri őket a napfény. 

A talajára nem kimondottan kényes, egyedül arra figyelj, hogy az jó vízelvezető legyen. Rendszeres öntözést igényel, időjárástól függően: hetente minimum egy alkalommal mindenképp meg kell locsolni, de például a nyári hőségben ennél gyakrabban. A pangó vizet viszont nem viseli el, a gyökerei könnyen kirohadnak. Műtrágyázást nem feltétlenül igényel, de a lassan kioldódó szerves trágya alkalmazása azért jót tesz neki. 

Verbéna

Verbéna (Fotó: Getty Images)

Optimális körülmények között, fajtától függően nyár elejétől, közepétől egészen őszig virágzik. A folyamatos és bőséges virágzáshoz azonban a növényről rendszeresen el kell távolítani az elszáradt virágokat, illetve érdemes a felső egyharmadát is 2-3 hetente visszametszeni.

Verbéna

A méhek is imádják (Fotó: Getty Images)

Kártevőkre nem különösebben érzékeny, a gombásodásra azonban igen, éppen ezért fontos, hogy jól szellőző helyen neveld, illetve, hogy öntözéskor lehetőleg ne kerüljön víz a leveleire és virágaira, csak a tövébe! 

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top