nlc.hu
Otthon

A több gyermek, magasabb nyugdíj elv a szakértő szerint

Több gyermek, magasabb nyugdíj: nincsen egyetértés, ellentéteket szülhet az átalakítás

Egy szakértő szerint pedig nem is biztos, hogy egy ilyen módosítással hatékonyan meg lehetne oldani a nyugdíjproblémákat.

Egy felmérés szerint állítólag a magyarok egyharmada értett egyet a több gyermek, magasabb nyugdíj elvvel, sokan viszont felháborítónak tartják, és egy szakértő szerint ha el is fogadnák az erre vonatkozó javaslatot, az sem jelentene megoldást a nyugdíjrendszer lényeges problémáira.

Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában kifejtette, az átalakítás létrehozna egy speciális tőkefedezeti rendszert, ami hasonlít a magánnyugdíjpénztárakhoz, csak egy ilyen átalakításnál a járulékokat nem csak pénz formájában lehetne befizetni, hanem természetbeni hozzájárulásként, gyermeknevelés révén. Hozzátette amiatt, hogy a rendszernek lenne része, ami a gyermekekre épülne és egy tényleges pénzügyi tőkefedezet, amely pedig a befizetésre épülne, összetűzések alakulhatnak ki bizonyos társadalmi csoportokban, ugyanis ezek alapján a gyermekteleneknek sokkal többet kéne pénzben befizetniük, mint a gyermekeseknek.

Farkas András megjegyezte, a fő probléma, hogy a magyar társadalombiztosításban nincsen tartalék, a befizetett járulékok, adók gyorsan végigfutnak a rendszeren, a jogosultak a hónap végén megkapják a járandóságukat, és nyugdíjrendszer is ugyanígy működik.

Idős nő

Fotó: Pixabay

Nyugdíjas évek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top