nlc.hu
Otthon

A dália gondozása

Így tartsd életben a dáliát!

A dáliák pazar díszei lehetnek a kertednek vagy akár balkonodnak is, egészen az ősz végéig. Viszonylag kényesek, azonban a megfelelő gondoskodást bőséges virágzással hálálják meg.

A dália az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. Számos változata és hibridje létezik, legnépszerűbb fajtái a kerti dália, illetve a pompon dália. Léteznek alacsonyabb, középmagas, illetve akár másfél-két méter magasra növő verziói is. Előbbieket nevelheted balkonládában is, az utóbbiak viszont a kertbe valók. 

Pompon dália

Pompon dália (Fotó: Getty Images)

A dáliák fény- és meleg igényes nővények, ezért lehetőség szerint olyan helyre ültesd őket, ahol naponta legalább 6-8 órán át sütkérezhetnek. Különösen szeretik a reggeli napfényt. A szélre viszont érzékenyek, így a legjobb, ha szélárnyékos elhelyezést kapnak. Az előnevelt dáliák kiültetéséhez a tavasz végi, nyár eleji időszak is ideális, hiszen ilyenkor már nem kell számítani fagyokra.

Kerti dália

Kerti dália (Fotó: Getty Images)

A tápanyagban gazdag, enyhés savas, laza talajban érzik magukat a legjobban. Érdemes a földjüket homokkal vagy tőzegmohával lazítani. A növény gyökerei közel vannak a felszínhez, ezért fontos, hogy a talajt folyamatosan, de módjával tartsuk nedvesen. A túlöntözést, illetve a pangó vizet nem viselik el. A nyár folyamán 3-4 hetente igényelnek műtrágyázást, alacsony nitrogéntartalmú, folyékony műtrágyával. Minél több táplálékot kapnak, a gyökérzetük annál jobban megerősödik, és annál bőségesebben virágoznak majd akár egészen ősz végéig. A magasabbra növő fajtákat a fejlődésük ütemében érdemes karóval kitámasztani.

A dáliák a háziállatokra enyhén mérgezőek, így figyelj arra, hogy ne férhessenek hozzá a növényhez. A növényt sajnos imádják a csigák és a levéltetvek. Előbbiek ellen csigaölővel, utóbbiak ellen pedig permetezéssel védekezhetsz. Hajlamos lehet a lisztharmatra és más gombás betegségekre is, melyektől gombaölő permettel óvhatod meg.

Dália

Őszig is virágzik (Fotó: Getty Images)

A fagyok közeledtével, amikor a növény elszárad, a gumókat ásd ki a  földből, a szárát pedig vágd vissza ujjnyi hosszúságúra. Ezután szárítsd ki és tedd el homok vagy fűrészpor közé, száraz, fagymentes, sötét helyre!

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top