nlc.hu
Otthon

Férje halála után az állt az anyakönyvi kivonaton: elvált

Férje halála után tudta meg, hogy papíron nem voltak házasok

A bürokráciával vívott harcáról írt egy nő.
Férje halála után tudta meg, hogy papíron nem voltak házasok

„A férjem elváltként szerepel a rendszerben, ugyanis egyetemista korában fél évig nős volt, de évekkel a mi házasságkötésünk előtt elvált. A mi VII. kerületben megejtett házasságkötésünk a rendszer szerint soha nem történt meg. Én ellenben a kilencvenes években férjhez mentem (egy olyan időpontban, amikor már régen házas voltam), de azt már nem tudta megmondani a rendszer, hogy szerinte kihez” – idéz egy Facebook-posztot a Blikk.

Egy Kisorosziban élő nő írta le kálváriáját a bürokráciával, miután kézhez kapta férje halála után a halotti anyakönyvi kivonatot, amin az állt: elvált.

A Blikk megkérdezett egy anyakönyvvezetőt, aki azt válaszolta, hogy az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást 2014 nyarán vezették be Magyarországon. A zavart az okozhatta, hogy az előtte lévő adatok nem kerülnek be automatikusan a rendszerbe. Az is okozhat bonyodalmat, ha az új adatok területileg máshova vannak bejegyezve, mint ahova az ember tartozik.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a lap kérdésére azt írta: amennyiben valamely az anyakönyvbe bejegyzett adat pontosítására van szükség, akkor érdemes az anyakönyvi esemény (például házasságkötés) helye szerint illetékes anyakönyvvezetővel felvenni a kapcsolatot.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top