nlc.hu
Otthon

Viharos széllel, jégveréssel érkezik a hőhullámnak véget vető lehűlés

Durva viharokkal búcsúzik a hőhullám

Komoly jégverésre is készülhetünk.

Pénteken a hajnali órákban éri el az ország térségét az a nyugatról érkező időjárási front, ami enyhíteni fogja a most tomboló hőhullámot – írja az Időkép. A meteorológiai oldal információi szerint eleinte a Dunántúl északi és keleti felén várhatóak komolyabb záporok, zivatarok, majd fokozatosan a középső és északi tájakra is megérkeznek az intenzív viharok

A legdurvább időjárásra a Dunántúl északi részein és az Északi-középhegység nyugati felén lehet számítani, a zivatarok azonban láncba rendeződve léphetik át a Duna vonalát, amit sűrű villámlás is kísérhet. 

Komoly viharok vetnek véget a hőségnek

A downburst, azaz a szélviharokat kísérő, jelentős mennyiségű csapadék komoly károkat okozhat (Fotó: Getty Images)

A zivatarok térségében előfordulhat nagyobb méretű, károkozásra is alkalmas jég, illetve akár a 100 km/h sebességet is meghaladó viharos szél. Az ország középső és északi tájain jelentős menyiségű csapadék is hullhat, akár 40-45 milliméternél is több zúdulhat a talajra. 

Az Időkép figyelmeztet, hogy a legintenzívebb gócokban szélrohammal kísért felhőszakadás, úgynevezett downburst – lásd az alábbi videót – is előfordulhat. 

A meteorológiai oldal felhívja az autósok figyelmét is, hogy a hirtelen lezúduló csapadék miatt gyorsan csökkenő látástávolságra és vízátfolyásokra is lehet számítani. 

A zivatarok nyomán enyhül a forróság: ugyan a holnapi nap során még várhatóak 30 fok feletti hőmérsékletek, a hétvégén további lehűlés, és ezzel járó záporok, zivatarok is lehetnek. Szombaton a csúcshőmérséklet 29 fok körül alakulhat. 

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top