nlc.hu
Otthon

Medveellenes tüntetés Erdélyben

A medvék ellen tüntettek Tusnádfürdőn

A romániai fürdővárosban egyre súlyosabb és egyre elviselhetetlenebb a medveprobléma. A helyiek elmondása szerint az állatok házakba, panziókba törnek be, és ha nem oldják meg a problémát, akkor ennél nagyobb baj is lehet belőle.

Több százan tüntettek Tusnádfürdőn pénteken, mivel azt szeretnék elérni, hogy a Hargita megyei és az országos vezetés végre tegyen valamit a megyében egyre súlyosabbá váló medveprobléma ellen. A városlakók egy petíciót is megfogalmaztak, amelyet megyei és országos intézménynek továbbítanak, írja a Székelyhon

Az összegzés szerint Hargita megyében tavaly 200 alkalommal, idén eddig 189 alkalommal érkezett segélyhívás a 112-re a vadállatok miatt, csak Tusnádfürdőről 99-szer kértek segítséget ebben az évben.

A három helyi tanácsos által szervezett tüntetés résztvevői

  • „Medvéket az erdőbe, ne az otthonainkba”,
  • „Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz”, illetve
  • „Támogatjuk a Tánczos Barna miniszter által javasolt, a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet”

feliratú táblákkal vonultak fel.

Butyka Zsolt polgármester szerint a helyzet valóban kétségbeejtő a településen, az utóbbi hónapban ugyanis több mint 60 helyre törtek be a medvék, és okoztak súlyos anyagi kárt. Az utóbbi években ráadásul többször is előfordult, hogy a medvék emberre támadtak, de szerencsére halálos medvetámadás nem történt. “Szabályszerűen terrorizálva vagyunk reggeltől estig, estétől reggelig, és már a saját házainkban sem vagyunk biztonságban. Így nem lehet élni, valamit tenni kell” – mondta Butyka. 

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Állatügyek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top