nlc.hu
Otthon

Koronavírus-fertőzés és a demencia kapcsolata

Tovább nőhet a demenciában szenvedők száma a koronavírus-járvány miatt

Világszerte már most is közel ötvenmillió ember szenved demenciában, és a koronavírus miatt hosszú távon tovább romlanak majd a számok.

Az előrejelzések már a pandémia előtt is azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma növekedni fog az elkövetkezendő években, de – figyelmeztet az Alzheimer’s Disease International (ADI)  – a koronavírus-járvány hosszú távon jelentősen megnövelheti a betegek számát.

Dr. Alireza Atri kognitív neurológus, a száz szakmai szervezetet tömörítő ADI tudományos tanácsadó testületének elnöke elmondta, a koronavírus okozta betegség roncsolhatja az agyban lévő mikroereket, rossz hatással van a immunrendszerre, gyulladást okozhat a szerveztben, mindez „könnyebb hozzáférést biztosíthat olyan dolgoknak, amelyek károsíthatják az agyat”, ezáltal a neurológiai rendellenességek – például a demencia – tünetei korábban jelentkezhetnek, és részben ez vezet majd hosszú távon a számok növekedéséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte mintegy 50 millió ember szenved demenciában, és egyes becslések szerint  2030-ra 78 millióan lehetnek majd. A koronavírus-járvány rövid távon ugyan csökkenti a demens betegek számát, ugyanis az idősek nagyobb eséllyel esnek áldozatul a vírus szövődményeinek, de – ahogyan az ADI szakemberei is jelezték  – hosszú távon azonban épp az ellenkezője lehet igaz.

(via Telex)

idősek

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top