nlc.hu
Család

Koronavírus fertőzés hatása az agyra

Az agyba is képes bejutni a koronavírus – ezek a tünetek jelezhetik

A koronavírus tüskefehérjéje, amely a sejtek megfertőződéséért felelős, át tudja lépni a vér-agy gátat.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a koronavíruson átesett emberek jó része olyan kognitív következményektől szenved, mint a zavarodottság vagy a fáradtság, írja a 24.hu.

Koronavírus mikroszkóp alatt

A koronavírus az agyat is megfertőzheti

A Nature Neuroscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból most kiderült: egérkísérletekben kimutatták, hogy a koronavírus tüskefehérjéje, ami a sejtek megfertőződéséért felelős, át tudja lépni az úgynevezett vér-agy gátat. Ez azt jelentheti, hogy a SARS-CoV-2 képes bejutni az agyba is.

A Washingtoni Egyetem kutatói megállapították, hogy amikor a tüskefehérje leválik a vírusról és elindul, gyulladást okoz a szervezetben – azt a híres citokin vihart, ami a legtöbb problémát okozza a koronavírus-fertőzés során.

A szakértők ugyanezt vették észre a HIV vírus gp120 fehérjéjénél is, ezért akarták megfigyelni, mi történik a koronavírus esetében. A HIV-nél a gp120 szintén átjut a vér-agy gáton, és károsodást okozhat az agyban, mivel mérgező lehet az agyszövetre.

Valószínűsítik, hogy az agyba jutott vírusok felelősek a fáradtságért és a levertségért.

Egyes esetekben a Covid-19 súlyos idegrendszeri szövődményekhez – gyulladás, pszichózis, delírium – vezethet. A kutatók 43 Covid-beteg esetét vizsgálták meg, akiknél időleges agyi működési zavar, stroke, idegkárosodás vagy más súlyos agyi rendellenesség jelentkezett. Egy 74 éves floridai férfi például elveszítette a beszédképességét, azon túl, hogy rángások alakultak ki nála. Detroitban egy ötvenes, koronavírussal diagnosztizált férfinél, aki eleinte fejfájásra panaszkodott, az MR vizsgálatok kiderítették, hogy több agyi területén duzzadás és gyulladás alakult ki, e mellett agysejtjei haltak el.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top