Egészség

Koronavírus: az agyat is károsíthatja

Úgy tűnik, a koronavírus a betegek egy kis százalékánál többek között stroke-kal, neurológiai rohamokkal és egyéb különös agyi tünetekkel jár. A szakértők egyelőre vizsgálják, hogy mi állhat a jelenség hátterében.

A koronavírussal diagnosztizált betegek többsége lázat, nehéz légzést és köhögést tapasztal vezető tünetként, míg másoknál a bélrendszerben, a szívben is észlelhető probléma. Elvétve eddig is lehetett olvasni olyan neurológiai tünetekről a koronavírussal összefüggésben, mint például a szag- és az ízérzékelés romlása vagy teljes elveszítése. Az Egyesült Államokból most viszont olyan koronavírusos eseteket jelentettek, mikor a betegek súlyos idegrendszeri tüneteket is produkáltak.

Egy 74 éves floridai férfi például elveszítette a beszédképességét, azon túl, hogy rángások alakultak ki nála. Detroitban egy ötvenes, koronavírussal diagnosztizált férfinél, aki eleinte fejfájásra panaszkodott, az MR vizsgálatok kiderítették, hogy több agyi területén duzzadás és gyulladás alakult ki, e mellett agysejtjei haltak el.

Hasonló neurológiai tüneteket jelentettek már Németországból, Ausztriából, Hollandiából és Franciaországból. Olaszországban mindezzel összefüggésben eddig még ilyen tünetekről számoltak be az orvosok koronavírusos betegeknél:

  • stroke
  • agyi eredetű rohamok
  • agyvelőgyulladás-szerű tünetek
  • zsibbadó végtagok
  • delírium még a belázasodás és a légzőszervi nehézségek kialakulása előtt

A szakemberek egyelőre semmit sem tudnak a tünetek eredetéről és összefüggéseiről, elképzelhető, hogy a koronavírus légzőszervet károsító mechanizmusai vannak az agyra rossz hatással. Miután a légzési nehézségek miatt lecsökken a vér oxigénszintje, és megnő a szén-dioxid-szint, az agy nem jut elég oxigénhez, így kialakul az agykárosodás. Ám ez egyelőre legfeljebb teória.

(via)

Még több tünet és orvosi tény a koronavírusról az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top