nlc.hu
Otthon

Kunyhóbontás a Fertő-tónál

Eldózerolta a nyaralójukat a luxusberuházó, és még ki is akarja fizettetni a húszmilliós (!) bontási költséget

Nem várták meg a bíróságot, bontották a cölöpházat, most pedig még pénzt is kérnek mindezért.

Némi huzavona után kiderült, nincs mese: a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. eldózerolta a Fertő-tó partján álló cölöpházakat, amelyek egy Mészáros Lőrinchez köthető nagyberuházás útjában álltak. Mint a Telex emlékeztet: legalábbis furcsa, hogy az állami cég ilyen durva eszközökhöz folyamodott a tereprendezés során, és a kártérítés a cölöpházasok megbékítésére fel sem merült az egyébként igen költséges projektnél. Emellett azt sem hagyták, hogy a tulajdonosok arrébb szállítsák a házakat, vagy hogy múzeumként helyben maradhasson legalább egy közülük, holott nem a beruházási területen álltak.

Így nézett ki a bontás a helyi jobbikos képviselő felvétele szerint:

Cölöpházak bontása

Forrás: Dr. Brenner Koleman

A történet abszurd része ráadásul csak itt kezdődik: a napokban az ügyet jogi útra terelő család megkapta a számlát a beruházótól nyaralójának „bontási költségéről”, ami több mint 20 millió forintra rúg – értesült a Telex az érintettek jogi képviselőjétől. A Som család tudta előre, hogy ez várható, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanis már korábban közölte velük, hogy amennyiben nem bontják el maguk a házat, ezt ők fogják megtenni, a költségét pedig behajtják rajtuk. Ők azonban már a bontási kötelezettség jogosságát is vitatták, és perre akartak menni az állami beruházóval, ezért nem kezdtek el bontani. A fejleményekről aztán a Telexen is beszámoltunk: miközben a bíróságon bent állt egy úgynevezett „ideiglenes intézkedés iránti kérelmük” (amely kedvező elbírálás esetén azt garantálta volna, hogy amíg nem fut végig a per, ne nyúljon senki az épülethez), a beruházó ledózerolta a még álló néhány házat.

A „kiürítési kötelezettség megszegése miatti kártérítési igény” tárggyal kiküldött levélben az STFN Zrt. 20,177 millió forintot követel, melyet a cég az Államkincstárnál vezetett számlájára kérnek elutalni. Ebből 156 ezer forint a házban található ingóságok elszállítása és őrzése miatt merült fel, a többi pedig maga a bontás díja.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top