nlc.hu
Otthon

Szarvasbika a Gellért-hegyen

Szarvasbika kóborol Budán

Azt kéri az önkormányzat, hogy a Gellért-hegy környékén mindenki legyen óvatos, mert egy szarvasbika kóborol arrafelé.
Gímszarvas

A közeli erdőkből a Gellért-hegyre tévedt egy fiatal – feltehetően – gímszarvas bika, figyelmezteti a lakókat a Budavári Önkormányzat a Facebookon. Azt kérik, hogy a térségben fokozott óvatossággal kiránduljanak, valamint a kutyatulajdonosok tartsák pórázon az ebeket a Gellért-hegy területén.

Fotó is készült a szarvasbikáról a Főkert Zrt. telephelyének közelében:

Mint írják, a vadállatok alapvetően tartanak az embertől, a zaj alapból arra készteti őket, hogy időben kellő távolságra visszahúzódjanak. Ám ha hirtelen felbukkan előttük egy ember vagy megkergeti őket egy kutya, menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő személyeket. Ráadásul a szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek agresszívabbak lehetnek.

Ha nagyobb zajjal közeledik az ember, és az állat számít a jelenlétére, vagy az állat megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot, lehetőséget biztosítunk az állat számára a menekülésre – tanácsolják. Ha pedig mégis szembetalálkoznánk a szarvassal vagy más vadállattal, ne essünk pánikba: ne közeledjünk az állatok felé, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, álljunk meg vagy lassan hátráljunk ki előlük, és várjuk meg, amíg szépen elballagnak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay)

Vadállatok a városban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top