nlc.hu
Otthon

Védettségi igazolvány kollégiumokba

Több egyetemi kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni

Az egyetemi hallgatók jelentős részének nagy kihívás a megfelelő szállás megtalálása.

Az országosan több mint 50 ezer kollégiumi férőhelyre a nappali jogviszonyban tanulók több mint kétszerese pályázik. Így az egyetemi hallgatók jelentős részének nagy kihívás a megfelelő szállás megtalálása – írja az Index. A kollégiumi elhelyezésből kiszorult diákok jelentősen árnyalják az ingatlanpiaci képet, mint ahogyan a védettségi igazolvány megléte is.

Több egyetemi kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni

Több egyetemi kollégiumba is csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni. Fotó: Unsplash

Több egyetemi kollégiumba csak védettségi igazolvány bemutatása után lehetett beköltözni a hallgatóknak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  javaslata szerint a kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe. Az oltás hiánya tehát néhány intézménytől eltekintve nem kizáró ok, de pluszpontot jelent a jelentkezésnél, ha valakinek megvan mind a két oltása.

Az egyetemek közül eddig a Semmelweis Egyetemen és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen döntöttek úgy, hogy a kollégiumokba csak a koronavírus ellen védett hallgatók költözhetnek be.

A HÖOK sajtófőnöke hozzátette, az egyetemek nem állnak túl jól a hallgatói lakhatások terén, de arról nincs tudomása, hogy bármely diák a kollégiumi elhelyezés hiánya miatt ne tudta volna elkezdeni a tanulmányait.

Az ingatlanpiaci szakértő, Mester Nándor szerint az albérletpiaci kínálat idén is számtalan új lakással bővült, de az új ingatlanok megjelenése a lakásárakat nem vitte lejjebb. Tavaly ősszel, pont egy évvel ezelőtt körülbelül 140 ezer forintra csökkent a 45-50 négyzetméteres, átlagos helyen lévő lakások havi bérleti díja. Ez aztán idén tavasszal elkezdett nőni 150 ezer körülire, jelenleg pedig 155 ezer forint körül jár, ami megközelítette a járvány előtti 160-200 ezer forintos átlagot. 

Egy másik alternatívát kínál a fiataloknak a magánkollégiumok piaca, amelyre az utóbbi néhány évben figyeltek fel mind a befektetők, mind a fiatalok – hívta fel a figyelmet az új paci szereplőkre a szakértő. A kollégiumokba tanulmányi és szociális háttértől függetlenül, a hallgatói jogviszony igazolásával be lehet kerülni, akár már 50-70 ezer forint havi díjért, abban az esetben, ha önálló albérletre nem telik, és az egyetemi kollégium is elutasítja a kérelmet. A magánkollégiumok azonban idén is hamar kitették a megtelt táblát, így már csak a borsosabb árú, elsősorban külföldieknek nyílt diákszállók jelentenek opciót – írja a lap.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top