nlc.hu
Otthon

Kommunikációs hibák a kapcsolatban

3 nagy kommunikációs hiba, ami kinyírja a kapcsolatot

Senki nem úgy kezdi egy komoly párkapcsolatban, hogy ennek úgyis vége lesz. Ám sajnos a kommunikációs problémák mégis szakításhoz vezethetnek.

Ha komoly párkapcsolatba kezdünk, akkor azt örökre tervezzük általában, csak aztán olykor valahogy úgy alakul, hogy mégsem együtt öregszünk meg. Többek között kommunikációs problémák is állhatnak a szakítás hátterében. Virginia Clark párkapcsolati tanácsadó szerint nem csupán azon múlik minden, amit kimondunk, sőt, a kommunikációnk 93 százaléka egyáltalán nem szavakból, hanem a nonverbális jelekből áll. A szakember szerint a következő három kommunikációs hiba simán kinyírhat egy párkapcsolatot.

1. Már nem mondasz igazat

Szó sincs arról, hogy mindig teljes mértékben őszintének kellene lenni egymással, de azért törekedni kell arra egy párkapcsolatban, hogy igazat mondjunk a párunknak. Amikor viszont inkább kerülöd az igazságot mert nem akarsz miatta konfliktusba keveredni a pároddal, az éket ver közétek és csak boldogtalanná teszi a párkapcsolatot. Ha fontos ügyről van szó, akkor egyszerűen igazat kell mondani még akkor is, ha ijesztő és sérülékenynek érzed magad miatta. Egy holtomiglan-holtodiglan párkapcsolatba nem fér bele az, hogy titkaid legyenek a párod előtt, csak az őszinte kommunikáció a célravezető.

Kommunikációs hibák a kapcsolatban

Az őszinte kommunikáció a jó párkapcsolat titka (Kép: Getty Images)

2. Már nem vagy kedves

Minden párkapcsolatban véget ér előbb-utóbb a rózsaszín szemüveges rész, és átveszi a helyét a megszokás, de ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a párod lelkére és arra, hogy ne bántsd meg. Általános jelenség, hogy könnyebben ütünk meg tiszteletlen hangnemet olyanokkal, akik a legközelebb állnak hozzánk. Azt gondolhatod, hogy nem számít, mert úgyis tudja a párod, hogy szereted, ám a szeretet sem visel el minden bántást, óvatosan kell bánni a szavakkal és nem szabad a kedvességet elhagyni a szürke hétköznapokban sem.

3. Már nem hallgatod meg

Mindenki azt szeretné, ha igaza lenne. A világ összes háborúja azért tört ki a történelem során, mert az emberek azt hitték, hogy igazuk van, az ellenség pedig téved. Ám egy párkapcsolatban mégis jobb, ha a boldogságért harcolunk, nem pedig az igazunkért. Ehhez azonban az kell, hogy meghallgassuk egymást és nyitottan álljunk a másik véleményéhez. Ha ez elmúlik, akkor az óriási károkat képes okozni a kapcsolatban.

A jó kapcsolat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top