A különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült krémlevesek igazi vitaminbombák, amelyek javítják az emésztést és erősítik az immunrendszered. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű elkészíteni őket. Íme négy, őszi recept.
1.) Sütőtökkrémleves, az őszi kedvenc
Az ősz egyik csodálatos ajándéka a sütőtök, amit számos módon el lehet készíteni, például ínycsiklandó krémlevest is főzhetünk belőle.
Ami kelleni fog hozzá:
- 2 evőkanál vaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
- 2 zellerborda, apróra vágva
- 1 közepes méretű póréhagyma, csak a fehér és a világos zöld részek, felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva (1 teáskanál)
- 2 nagyméretű narancshúsú édesburgonya, meghámozva, egy centis hasábokra vágva
- 4 csésze csirkealaplé (vegetáriánus változathoz használj zöldséglevest)
- 1 fahéjrúd
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 csésze tejszín
- 3/4 csésze tej
- só
- bors
- 1/4 csésze tejföl vagy natúr joghurt
Így készítsd el:
- Olvaszd fel a vajat egy nagy, vastag fenekű lábasban közepesen magas hőfokon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold 3-4 percig, majd tedd hozzá a zellert, a póréhagymát, és párold további 5 percig, amíg megpuhul. Ezután mehet hozzá a fokhagyma, és főzd még egy percig.
- Ha ezzel megvagy, add hozzá az édesburgonyát, a csirkealaplevet, a fahéjrudat és a szerecsendiót. Emeld a hőfokot és forrald fel, ezután ismét csökkentsd a főzés hőfokát, és fedő nélkül főzd addig, amíg az édesburgonya villával könnyen átszúrható nem lesz.
- Vedd ki a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd.
(Via)
Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)
2.) Mennyei céklaleves
A cékla elképesztően egészséges, ráadásul számos módon készíthetünk belőle finom és tápláló ételt. Természetesen belőle is lehet készíteni krémlevest, nem is akármilyent.
Ami kelleni fog hozzá:
- 3-4 közepes (alma méretű) cékla, durván lereszelve, vagy apró kockákra vágva.
- 500 g érett paradicsom, félbevágva
- 1 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1 közepes hagyma, meghámozva és apróra vágva
- 2 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
- 500 ml jó erős húsleves (a legjobb a marhahús, de csirke- vagy zöldségleves is megteszi)
- só és frissen őrölt fekete bors
- 125 g valódi (azaz görög, nem dán) feta sajt
Így készítsd el:
- Tegyük a félbevágott paradicsomokat egy tűzálló tálba. Dobjuk rá a fokhagymát, és locsoljuk meg az olívaolaj felével.
- Süssük 25-30 percig meglehetősen forró sütőben, amíg megpuhulnak és pépessé válnak.
- Dörzsöljük át egy szitán, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat.
- A maradék olajat melegítsük fel egy serpenyőben, és a hagymát néhány percig pároljuk puhára.
- Adjuk hozzá a céklát és a húslevest, majd forraljuk fel. Ízesítsük enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal. Pároljuk óvatosan 7-10 percig, amíg a cékla megpuhul.
- Keverjük bele a paradicsompürét, tegyük át a levest egy turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen simára.
- A még meleg levest osszuk szét, és morzsoljunk mindegyik tálba egy kis fetát. Tálaljuk ropogós kenyérrel.
(Via)
3.) Az édesszájúaknak: gesztenyekrémleves
Viszonylag kevesen tudják, de a gesztenye nem gesztenyepüréként, hanem levesként is nagyon finom. Pláne, ha van hozzá egy jó recept. Mint ez:
Ami kelleni fog hozzá:
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis db zeller
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db burgonya
- 40 dkg gesztenye (megtisztítva)
- 1 db babérlevél
- egy kis kakukkfű
- 1 l alaplé
- 2 dl főzőtejszín
Így készítsd el:
- Megpároljuk a felkockázott hagymát, előtte vagy közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit.
- Amikor a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk a felkarikázott répát, zellert, a burgonyát, és végül a gesztenyét is.
- Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével.
Addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul, majd 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd turmixoljuk. Adjuk hozzá a tejszínt is, forraljuk fel, majd így, forrón tálaljuk. A tetejére morzsoljuk rá a megmaradt, főtt gesztenyéket.
4.) Epres krémleves pár perc alatt
Édes, krémes, szinte desszertnek is elmegy, ráadásul végtelenül egyszerű elkészíteni.
Ami kelleni fog hozzá:
- 2 csésze hámozott és felszeletelt friss vagy fagyasztott eper
- 1 csésze narancslé
- 1 csésze vaníliás joghurt
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- Felvert habtejszín, szükség szerint
- Friss mentaágak, opcionális
Így készítsd el:
A turmixgépben keverd össze a hozzávalókat, kivéve a tejszínhabot és a mentát, majd dolgozd simára. Kanalazzuk a levest tálkákba, és a tetejére tegyünk egy kis tejszínhabot. Tetszés szerint díszítsük mentával.
(Via)