nlc.hu
Otthon
4 krémleves recept

4 ínycsiklandó krémleves recept: édesszájúaknak is

Itt az ősz, jöhetnek a lágy, meleg krémlevesek, sósak és édesek egyaránt. Íme 4, gyorsan elkészíthető recept.

A különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült krémlevesek igazi vitaminbombák, amelyek javítják az emésztést és erősítik az immunrendszered. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű elkészíteni őket. Íme négy, őszi recept.

krémlevesek, ősz, recept

Fotó: Pexels.

1.) Sütőtökkrémleves, az őszi kedvenc

Az ősz egyik csodálatos ajándéka a sütőtök, amit számos módon el lehet készíteni, például ínycsiklandó krémlevest is főzhetünk belőle. 

sütőtök-krémleves, krémleves, leves

Fotó: smagpictures

Ami kelleni fog hozzá:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
  • 2 zellerborda, apróra vágva
  • 1 közepes méretű póréhagyma, csak a fehér és a világos zöld részek, felszeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva (1 teáskanál)
  • 2 nagyméretű narancshúsú édesburgonya, meghámozva, egy centis hasábokra vágva
  • 4 csésze csirkealaplé (vegetáriánus változathoz használj zöldséglevest)
  • 1 fahéjrúd
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 csésze tejszín
  • 3/4 csésze tej
  • bors
  • 1/4 csésze tejföl vagy natúr joghurt

Így készítsd el:

  • Olvaszd fel a vajat egy nagy, vastag fenekű lábasban közepesen magas hőfokon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold 3-4 percig, majd tedd hozzá a zellert, a póréhagymát, és párold további 5 percig, amíg megpuhul. Ezután mehet hozzá a fokhagyma, és főzd még egy percig.
  • Ha ezzel megvagy, add hozzá az édesburgonyát, a csirkealaplevet, a fahéjrudat és a szerecsendiót. Emeld a hőfokot és forrald fel, ezután ismét csökkentsd a főzés hőfokát, és fedő nélkül főzd addig, amíg az édesburgonya villával könnyen átszúrható nem lesz.
  • Vedd ki a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd. 

(Via)

Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)

2.) Mennyei céklaleves

A cékla elképesztően egészséges, ráadásul számos módon készíthetünk belőle finom és tápláló ételt. Természetesen belőle is lehet készíteni krémlevest, nem is akármilyent.

céklakrémleves, leves, recept

Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)

Ami kelleni fog hozzá:

  • 3-4 közepes (alma méretű) cékla, durván lereszelve, vagy apró kockákra vágva.
  • 500 g érett paradicsom, félbevágva
  • 1 gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 1 közepes hagyma, meghámozva és apróra vágva
  • 2 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
  • 500 ml jó erős húsleves (a legjobb a marhahús, de csirke- vagy zöldségleves is megteszi)
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 125 g valódi (azaz görög, nem dán) feta sajt

Így készítsd el:

  • Tegyük a félbevágott paradicsomokat egy tűzálló tálba. Dobjuk rá a fokhagymát, és locsoljuk meg az olívaolaj felével.
  • Süssük 25-30 percig meglehetősen forró sütőben, amíg megpuhulnak és pépessé válnak.
  • Dörzsöljük át egy szitán, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat.
  • A maradék olajat melegítsük fel egy serpenyőben, és a hagymát néhány percig pároljuk puhára.
  • Adjuk hozzá a céklát és a húslevest, majd forraljuk fel. Ízesítsük enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal. Pároljuk óvatosan 7-10 percig, amíg a cékla megpuhul.
  • Keverjük bele a paradicsompürét, tegyük át a levest egy turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen simára.
  • A még meleg levest osszuk szét, és morzsoljunk mindegyik tálba egy kis fetát. Tálaljuk ropogós kenyérrel.

(Via)

3.) Az édesszájúaknak: gesztenyekrémleves

Viszonylag kevesen tudják, de a gesztenye nem gesztenyepüréként, hanem levesként is nagyon finom. Pláne, ha van hozzá egy jó recept. Mint ez:

gesztenyekrémleves, leves, recept

Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)

Ami kelleni fog hozzá:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis db zeller
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 1 közepes db burgonya
  • 40 dkg gesztenye (megtisztítva)
  • 1 db babérlevél
  • egy kis kakukkfű
  • 1 l alaplé
  • 2 dl főzőtejszín

Így készítsd el:

  • Megpároljuk a felkockázott hagymát, előtte vagy közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit.
  • Amikor a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk a felkarikázott répát, zellert, a burgonyát, és végül a gesztenyét is.
  • Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével.
    Addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul, majd 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd turmixoljuk. Adjuk hozzá a tejszínt is, forraljuk fel, majd így, forrón tálaljuk. A tetejére morzsoljuk rá a megmaradt, főtt gesztenyéket.  

4.) Epres krémleves pár perc alatt

Édes, krémes, szinte desszertnek is elmegy, ráadásul végtelenül egyszerű elkészíteni.

Ami kelleni fog hozzá:

  • 2 csésze hámozott és felszeletelt friss vagy fagyasztott eper
  • 1 csésze narancslé
  • 1 csésze vaníliás joghurt
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • Felvert habtejszín, szükség szerint
  • Friss mentaágak, opcionális

Így készítsd el:

A turmixgépben keverd össze a hozzávalókat, kivéve a tejszínhabot és a mentát, majd dolgozd simára. Kanalazzuk a levest tálkákba, és a tetejére tegyünk egy kis tejszínhabot. Tetszés szerint díszítsük mentával.

(Via)

Még több egyszerű, de finom recept

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top