
A különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült krémlevesek igazi vitaminbombák, amelyek javítják az emésztést és erősítik az immunrendszered. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű elkészíteni őket. Íme négy, őszi recept.

Fotó: Pexels.
1.) Sütőtökkrémleves, az őszi kedvenc
Az ősz egyik csodálatos ajándéka a sütőtök, amit számos módon el lehet készíteni, például ínycsiklandó krémlevest is főzhetünk belőle.

Fotó: smagpictures
Ami kelleni fog hozzá:
- 2 evőkanál vaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
- 2 zellerborda, apróra vágva
- 1 közepes méretű póréhagyma, csak a fehér és a világos zöld részek, felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva (1 teáskanál)
- 2 nagyméretű narancshúsú édesburgonya, meghámozva, egy centis hasábokra vágva
- 4 csésze csirkealaplé (vegetáriánus változathoz használj zöldséglevest)
- 1 fahéjrúd
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 csésze tejszín
- 3/4 csésze tej
- só
- bors
- 1/4 csésze tejföl vagy natúr joghurt
Így készítsd el:
- Olvaszd fel a vajat egy nagy, vastag fenekű lábasban közepesen magas hőfokon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold 3-4 percig, majd tedd hozzá a zellert, a póréhagymát, és párold további 5 percig, amíg megpuhul. Ezután mehet hozzá a fokhagyma, és főzd még egy percig.
- Ha ezzel megvagy, add hozzá az édesburgonyát, a csirkealaplevet, a fahéjrudat és a szerecsendiót. Emeld a hőfokot és forrald fel, ezután ismét csökkentsd a főzés hőfokát, és fedő nélkül főzd addig, amíg az édesburgonya villával könnyen átszúrható nem lesz.
- Vedd ki a fahéjrudat, majd botmixerrel pürésítsd.
(Via)
Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)
2.) Mennyei céklaleves
A cékla elképesztően egészséges, ráadásul számos módon készíthetünk belőle finom és tápláló ételt. Természetesen belőle is lehet készíteni krémlevest, nem is akármilyent.

Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)
Ami kelleni fog hozzá:
- 3-4 közepes (alma méretű) cékla, durván lereszelve, vagy apró kockákra vágva.
- 500 g érett paradicsom, félbevágva
- 1 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1 közepes hagyma, meghámozva és apróra vágva
- 2 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
- 500 ml jó erős húsleves (a legjobb a marhahús, de csirke- vagy zöldségleves is megteszi)
- só és frissen őrölt fekete bors
- 125 g valódi (azaz görög, nem dán) feta sajt
Így készítsd el:
- Tegyük a félbevágott paradicsomokat egy tűzálló tálba. Dobjuk rá a fokhagymát, és locsoljuk meg az olívaolaj felével.
- Süssük 25-30 percig meglehetősen forró sütőben, amíg megpuhulnak és pépessé válnak.
- Dörzsöljük át egy szitán, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat.
- A maradék olajat melegítsük fel egy serpenyőben, és a hagymát néhány percig pároljuk puhára.
- Adjuk hozzá a céklát és a húslevest, majd forraljuk fel. Ízesítsük enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal. Pároljuk óvatosan 7-10 percig, amíg a cékla megpuhul.
- Keverjük bele a paradicsompürét, tegyük át a levest egy turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen simára.
- A még meleg levest osszuk szét, és morzsoljunk mindegyik tálba egy kis fetát. Tálaljuk ropogós kenyérrel.
(Via)
3.) Az édesszájúaknak: gesztenyekrémleves
Viszonylag kevesen tudják, de a gesztenye nem gesztenyepüréként, hanem levesként is nagyon finom. Pláne, ha van hozzá egy jó recept. Mint ez:

Fotó: Pexels (Képünk csak illusztráció)
Ami kelleni fog hozzá:
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis db zeller
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db burgonya
- 40 dkg gesztenye (megtisztítva)
- 1 db babérlevél
- egy kis kakukkfű
- 1 l alaplé
- 2 dl főzőtejszín
Így készítsd el:
- Megpároljuk a felkockázott hagymát, előtte vagy közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit.
- Amikor a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk a felkarikázott répát, zellert, a burgonyát, és végül a gesztenyét is.
- Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével.
Addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul, majd 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd turmixoljuk. Adjuk hozzá a tejszínt is, forraljuk fel, majd így, forrón tálaljuk. A tetejére morzsoljuk rá a megmaradt, főtt gesztenyéket.
4.) Epres krémleves pár perc alatt
Édes, krémes, szinte desszertnek is elmegy, ráadásul végtelenül egyszerű elkészíteni.
Ami kelleni fog hozzá:
- 2 csésze hámozott és felszeletelt friss vagy fagyasztott eper
- 1 csésze narancslé
- 1 csésze vaníliás joghurt
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- Felvert habtejszín, szükség szerint
- Friss mentaágak, opcionális
Így készítsd el:
A turmixgépben keverd össze a hozzávalókat, kivéve a tejszínhabot és a mentát, majd dolgozd simára. Kanalazzuk a levest tálkákba, és a tetejére tegyünk egy kis tejszínhabot. Tetszés szerint díszítsük mentával.
(Via)