nlc.hu
Otthon

Budapesten 32 évig kell félretenni egy új házhoz

32 évig kell félretenni, hogy egy új házat vehess Budapesten

Több mint 32 évig kell félretenni az átlagbér minden forintját ahhoz, hogy Budapesten vehessünk egy házat.
Fiatal pár lakásvásárlás után egy kulccsal

Szeptemberben nettó 222 418 forint volt a mediánbér Magyarországon, ami azt jelenti, hogy pont ugyanannyi – bő másfél millió – munkavállaló keresett ennél többet, mint amennyi kevesebbet. A statisztikai hivatal adatai alapján a Bank360 megnézte, hány évig kell mediánbér teljes összegét félretenni ahhoz, hogy saját házat lehessen belőle vásárolni Budapesten vagy a falvakban. 

  • Budapesten az átlagos négyzetméterár 675 ezer forint volt idén április-júniusban, szemben a járvány előtti negyedév 645 ezer forintos átlagos értékével. Emiatt a mediánbért is tovább, 25 évig és 4 hónapig kellene félretenni egy 100 négyzetméteres ház esetében, amelyért átlagosan már 67,5 millió forintot kérnek.
  • A községekben a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 2021. második negyedévében már csupán 92 ezret tett ki. Ennél alacsonyabb négyzetméterár utoljára 2018. végén jellemezte a falvak lakáspiacát. Így egy 100 négyzetméteres ház átlagosan 9,2 millió forintba kerül, amelyre már 3 év és 5 hónap alatt összejön a tőke az átlagbért alapul véve.

Az igazi lakáspiaci áremelkedés az új lakásoknál látszik. Idén április-májusban már 866 ezer forintos átlagos négyzetméterárral kalkulálhatott egy budapesti új házat kereső.

Egy 100 négyzetméteres új házat 86,6 millió forintért lehetett megvenni a fővárosban, amihez nem kevesebb, mint 32 évig és 5 hónapig kell megspórolni az átlagbért.

Bár egy új ház a községekben is magasabb értéken forog a használt lakásokhoz képest, a járvány alatt tapasztalt árnövekedés kifulladt, és markáns csökkenés következett be. A második negyedéves 396 ezer forintos átlagos négyzetméterár ugyanis megint a válság előtti értékeket mutatja, noha január-márciusban, csupán egy negyedévvel előtte még 511 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár a községekben. A jókora árcsökkenés miatt így 14 évig és 10 hónapig kell félretenni az átlagosan 39,6 millió forintba kerülő 100 négyzetméteres új házra a községekben.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/RODNAE Productions)

Ingatlanpiaci szélsőségek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top