nlc.hu
Otthon

Téli cipő tisztítása

Bevált házi praktikák a régi téli cipőid, csizmáid felfrissítésére – így tedd télállóvá őket

Sokunknak vannak olyan téli cipői, csizmái, amik már évek óta bírják a strapát, és bár szeretjük őket, be kell lássuk, az idő vasfoga már kicsit megviselte őket. Megmutatjuk, hogyan tudod télállóvá tenni a kedvenc cipőidet!

Akár színbőr, nubuk, velúr vagy nyersbőr cipőd van, a tél és a latyakos idő előtt le kell ápolnod, ha még idén is szeretnéd használni. Most néhány bevált otthoni cipőtisztítási praktikát mutatunk, amivel meghosszabbíthatod a téli cipőd élettartamát.

Felületi szennyeződések, só foltok eltávolítása bőrcipőről

A bőrcipők egyik legnagyobb ellensége télen a sózott út, a latyak és a nagy hőmérséklet különbség, azaz, amikor a kinti hidegből a meleg lakásba, irodába lépsz. Ezek a hatások mind megviselik, és öregítik a bőrt, és habár teljesen kiküszöbölni nyilván nem lehet őket, de sokat tehetsz azért, hogy a kedvenc csizmád, bakancsod, téli cipőd jobban bírja a strapát.

Bár alap esetben tisztán jó eltenni a cipődet, ha valamiért mégsem így történt, akkor első lépésként keféld át szárazon a cipődet, hogy eltávolítsd a felületi szennyeződéseket!  Ha ezzel megvagy, és só foltos a bőrcipőd, jöhet a sokoldalú ecet! Fogj egy rongyot, mártsd bele 10 százalékos ecetbe, majd egy kis vízbe, és dörzsöld át vele a foltot.

Ha zsíros folt éktelenkedik a nubuk vagy velúr cipődön, akkor az ecetes átdörzsölés után szórj rá kukoricakeményítőt, és hagyd állni a cipőt egy éjszakán át. Másnap keféld át a felületet.

Téli bőrcipő ápolása

A velúr és a nubuk cipő tisztítása kicsit macerásabb, de egyáltalán nem lehetetlen
(Fotó: Getty Images)

Ne siettesd a száradást!

Akár kisebb, akár makacsabb szennyeződés van a cipődön, fontos, hogy hagyd megszáradni a cipőt, mielőtt belekezdenél az újabb műveletbe! A szárítást semmiképp se akard felgyorsítani, és ne tedd a fűtőtest közelébe  a cipőt! Hagyj időt a száradásra, és használj sámfát, vagy tömd ki újságpapírral, hogy a lépőd száradás után is megőrizze a formáját!

Ha a cipőd velúr vagy nubuk anyagú, a kisebb foltokat tisztítóradírral tüntetheted el, de ha nincs éppen otthon, akkor a szimpla papírboltban vásárolt radírral is megpróbálkozhatsz.  Utolsó előtti lépésként pedig egy puha cipőkefével menj át a cipőn – de ne azzal, amivel a tisztítást kezdted! Ez után már csak az impregnáló spray van hátra: ne spórolj vele, annyit fújj a cipődre – különös tekintettel a varrásokra, illesztésekre -, hogy nedves legyen a felülete, majd hagyd megszáradni!

A színbőr cipővel könnyebb dolgod lesz, ugyanis könnyebben ki tudod venni a foltokat, és egy alapos méhviaszos ápolás után olyan szép fényt kap, mintha új lenne. Fogj egy puha rongyot, és kend be alaposan méhviasszal a megtisztított és száraz bőrt, majd hagyd megszáradni, végül kefével fényesítsd ki!

Ismerj meg még több otthoni praktikát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top