nlc.hu
Otthon

Szegedi úti felüljáró

Régóta várt menekülő útvonal épülhet meg a Fővárosban

Több problémát is megoldana a városban a felüljáró.

Angyalföld már támogatja a Szegedi úti felüljáró megépítését, amely régóta hiányzó összeköttetést jelentene Pest két forgalmas része között – írja az Infostart.

A tervezést a kormány megbízásából a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ végzi, a kormány biztosítja majd az építés költségeit is.

 A Szegedi úti felüljáró megteremti a szomszédos Zugló és Angyalföld közötti hiányzó kapcsolatot, ezzel pedig megkönnyíti az ott élők mindennapi közlekedését. A felüljáró megépítése az államtitkár szerint kulcsfontosságú szerepet tölt be a Városliget autómentesítésében.

Biciklisták a Városligetben

Versenyzők a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán Budapesten, a Városligetben 2021. május 16-án.
MTI/Mohai Balázs

A másik probléma, amit a felüljáró megoldana, az két szomszédos városrész jobb összeköttetése. Ma Rákosrendező vasúti területe és az M3-as autópálya bevezető szakasza elvágja egymástól a szomszédos Zuglót és Angyalföldet. A Hungária és a Körvasút között csupán egyetlenegy helyen, gyakran negyed óránál is hosszabb várakozással, a Teleki Blanka utcai vasúti átjárónál lehet átjutni egyik kerületből a másikba. A rendező pályaudvar biztosító berendezései miatt a sorompó bármely napszakban akár 40 percen át is zárva tarthat, feltartva az autós forgalmat.

A Rákosrendező felett (a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja vonalában) épülő új felüljáró megoldást jelent erre a problémára és biztosítaná a XIII. és a XIV. kerületek közötti jelenleg hiányzó kapcsolatot. A felüljárón ráadásul a jelenleg csak a Mexikói útig közlekedő 3-as villamos vonalát is meghosszabbítják a Béke térig (ezzel a villamossal Soroksárról, Zuglón keresztül egészen Angyalföldig lehet majd közlekedni). A hídon ezeken kívül helyet kap még biciklisáv is, és a gyalogos átkelést is biztosítják rajta.

A felüljáró tervezésének a folytatásához még a fővárosi és a XIV. kerületi önkormányzat támogatása is szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top