nlc.hu
Otthon

Képek az aranylepellel letakart pesti házról

Furcsa látvány, de fogdosni egészen kellemes: az arannyal becsomagolt pesti ház titka

Miért takar le valaki egy egész épületet fóliával? Főleg aranyszínűvel? És ha már betakar, miért pont a megszégyenített sördinasztia-leszármazott téli házát választja? Mindent megmagyarázunk.

Több mint két hete tartja izgalomban a budapestiek fantáziáját (és ujjbegyeit) egy furcsa jelenség a belvárosban. A Károlyi kert körül álló elve patinás épületek egyikét ugyanis valakik valamiért

egyszerűen letakartak egy aranyszínű lepellel.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Első ránézésre teljes rejtély az egész. Kortárs művészeti projekt? Marketingakció? Vagy felújítják a házat, de valamiért drága és értelmetlen lakossági giccsbe csomagolták a beruházást – szó szerint? A házat ugyanis nem csak úgy tessék-lássék takarták le, hanem egészen komolyan, pont úgy, mintha tataroznák, csak éppen lehangoló, műanyag háló helyett ruganyos, egészen finom tapintású, a jelek szerint mégis strapabíró, csillogó szövettel. Amely egyrészt nem átlátszó, másrészt a főbejáratot leszámítva gondosan rögzítették a teljes homlokzat felületén. Azaz gyakorlatilag becsomagoltak egy egész házat.

De még milyen házat! Ahhoz, hogy megfejtsük a rejtélyt (mert rejtély az van, szerdán egy órán át fotóztam az aranyba burkolt épületet, ebből fél óra biztosan azzal telt, hogy az egyébként a közelben élő járókelőkkel találgattuk, hogy mégis mi ez), nem ússzuk meg a történelemleckét. Szerencsére nagyon izgalmas lecke lesz.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

A ház Károlyi-grófok egzotikus, teniszpályás kertje mellett épült (ez ugye a mai Károlyi kert) 1884-ben, azaz nagyon nem volt mindegy, hogy néz ki. Ami ma Ferenczy István utca 20., az akkor Károlyi utca 5. volt. Tutkovits István tervei alapján készült, eredetileg Beregszászy Lajos híres zongorakészítőnek. Ő azonban csak pár évig élvezhette a házat, 1891-ben ugyanis elhunyt.

Ezután Paul Pál vette meg az épületet, és rögtön új homlokzatot is rendelt: az aranylepel alatt most is dudorodó díszes, oroszlánfejes költeményt a tekintélyt parancsoló erkéllyel együtt Hajós Alfréd tervezte, a felső emelet pedig Sorg Antal műve. Mai formáját 1929-ben nyerte el. Ekkor azonban már a sörnagyhatalom Dreher család birtokában volt a ház.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Forrás: Google Maps

Az épület csodával határos módon túlélte Budapest belvárosának hirtelen fejlődését és a második világháborút, még úgy is, hogy üresen állt: Dreher Jenő és neje vidéki kastélyukban bekkelte ki az orosz megszállást, majd óvatosan visszaköltöztek a Károlyi kert mellé. Hiába próbálták azonban meghúzni magukat, ők sem kerülhették el a terrort: a Dreher-dinasztia utolsó sarjától mindent elkobzott az állam 1948-ban, pár hónappal később pedig ebben a házban hunyt el.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Özvegyét, Haggenmacher Lilyt elkergették, évekig szegénységben élt, azt mondják, a Déli pályaudvar restijébe járt át ebédelni. Hosszas vergődés után kijutott Svájcba, ahol egy idősotthonban töltötte hátralévő éveit. Így ért véget a Dreher-sördinasztia.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Az épület mindenesetre épségben maradt. A háború után persze államosították ezt is, sőt, óvodává és bölcsödévé is át akarták alakítani az ötvenes évek közepén, de ez valamiért elmaradt. Később az Északpesti Háztartási Bolt Vállalat, majd az ebből létrejött Fővárosi Háztartási és Illatszerbolt Vállalat irodáit alakították ki a Ferenczy 20. alatt. 1990-ben pedig még liftet is kapott.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Hogy hogy jön ide az arany lepel? Egy beruházó cég Instagram-posztjából kiderül: 1400 négyzetméteres butik (értsd: egyedi, dizájnos, puccos) irodaházat építenek éppen, saját bevallásuk szerint Magyarország legdrágábbját. Megújul a homlokzat, megemelik a hátsó traktust, de a régi építészeti és díszítő elemeket azért megőrzik – ígérik. A tervekért a Pyxis Nautica felel, a „mesterremeket” pedig egy bérlő veszi birtokba 2024-ben. Azt ígérik, február közepén többet elárulnak; ekkor talán megkérdezhetjük azt is, mire gondolt a költő, amikor ideálmodta az arany pányvát.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Addig is élvezzük a látványt és taperoljuk bátran, egyszerre furcsa és kellemes, már-már szexi érzés. Bele azért ne ugorjunk nekifutásból, bármennyire is kínálja magát. A lepelnek nem lesz baja, legfeljebb nekünk.

Aranyba csomagolt ház a Károlyi kertnél

Fotó: Neményi Márton

Forrás: Vincze Miklós (Instagram), Porladó kövek blog, Építészfórum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.