nlc.hu
Otthon

Nyelvhasználat szakítás előtt

Ha ezt a szót hallod, készülj, szakítani fognak veled

Ez történik, ha a tudósok elkezdik tanulmányozni a szakítófélben lévő párokat: felfedeznek valamit, amit rajtuk kívül mindenki tudott.
Szakítás

Szakítás előtt álló, pontosabban egymástól elhidegülő párok viselkedését vizsgálta egy csapat tudós. Viselkedés alatt most a közösségi médiás posztokat kell érteni: 6800 internetfelhasználó több mint egy millió bejegyzését, illetve hozzászólását elemezték ki a Princeton Egyetem kutatói. A tudósok különféle nyelvhasználatra jöttek rá, amely az elhidegülést, elkülönülést jelezheti. Egészen konkrétan van egy szó, melynek a változása keltette fel a figyelmüket. Szakítás előtt az egyik fél – de lehet, hogy mindkettő – egyre többet kezd önmagáról beszélni, egyes szám első személyben ír, nem pedig „mi” formában, tehát nem többes számban. A legtöbben valószínűleg észre sem veszik ezt az apró szóválasztást – számol be az elképesztő áttörésről a Blikk.

Értsd: önálló egységként beszélünk magukról, nem pedig párként tekintünk magunkra. Tudat alatt fel sem tűnik, hogy ennek hangot is adunk. Tehát már jóval azelőtt elkülönülünk egymástól, hogy ezt fizikailag megtennénk. A kifejezésmódunk körülbelül három-hat hónappal az elválás előtt megváltozik. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából fél évbe telik, mire feldolgozzuk az elválást.

Azért persze nem javasoljuk, hogy mindenki habzó szájjal vesse rá magát párja Facebook-hírfolyamára az árulkodó jelek után. Inkább beszéljük meg, ha úgy érezzük, valami nem stimmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top