Otthon

Légkondi helyett fényvisszaverő tető az új okosság

Földünk melegebb részén óriási költséget és energiát emészt fel az épületek hűtése. Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy olyan anyagot, ami akkor is képes lehűteni a levegőt, ha közvetlen napfény éri.

A Popular Science magazin értesülései szerint a Sydney-i Műszaki Egyetem kutatói azért kezdtek vizsgálódni, mert a kontinensnyi szigetország jelenleg a leggyorsabban melegedő régió a bolygónkon. A tudósok által kifejlesztett anyag viszont még a felette elhelyezkedő levegőt is képes lehűteni, akkor is, ha közvetlenül süti a nap.

A fejlesztéstől a kutatók azt várják, hogy csökkentse a légkondicionálásra költött összegeket, illetve az úgynevezett városi hőszigethatást, amikor egy nagyváros érzékelhetően melegebb, mint a körülötte lévő kisebb települések.

Angus Gentle, az egyetem egyik kutatója a különleges anyagot tartja a kezében (Fotó: Technical University of Sydney)
Argus Gentle, az egyetem egyik kutatója a különleges anyagot tartja a kezében
– fotó: Technical University of Sydney

A megoldást egy különleges műanyag jelenti, amelyet egy rétegnyi ezüstre visznek fel. Emiatt annyira hatékonyan veri vissza a hőt, hogy a felületet közvetlenül érő napsugárzásnak csupán három százalékát nyeli el. A ma elérhető, legmodernebb anyagokkal összehasonlítva a tesztfelület több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb maradt a kísérletek során. A kutatók Sydney belvárosában egy épület tetején szerelték fel a vizsgálandó anyagokat, és napokon át elemezték az adatokat. A speciális műanyag hővisszaverő képessége még azután sem csökkent, hogy a városi por és kosz belepte.

A hőkamerás képen jól látható a hővisszaverő anyag működése (Fotó: Technical University of Sydney)
A hőkamerás képen jól látható a hővisszaverő anyag működése – fotó: Technical University of Sydney

“A hővisszaverő tetők jelentősen csökkentik a hőszigethatást a városokban, emellett jelentősen csökkentik az elektromos hálózatokat érő terhelést a csúcsidőszakban, amikor mindenki feltekeri a légkondiját” – írta sajtóközleményében Geoff Smith, a kutatás egyik társszerzője.

Az anyag még nem kapható boltban, az egyre forróbb nyarak és a növekvő népességű nagyvárosok azonban biztos piacot kínálnak gyártói számára.

További tudományos érdekességek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top