nlc.hu
Otthon

5 szobanövény a fördőszobába

5 szobanövény, ami a fürdőszobában érzi magát a legjobban

A fürdőszobába sokan nem teszünk növényeket, mert a hirtelen változó páratartalom és a magas hőmérséklet a legtöbb növény számára nem ideális. De vannak, amik kifejezetten jól érzik magukat a fürdőszobában – mutatjuk, milyen növényeket érdemes a fürdőbe költöztetned!

A fürdőszobába elsősorban olyan növényeket érdemes tenned, amik jól bírják a magas hőmérsékletet és páratartalmat. Általános szabályként alapul veheted azt, hogy ha a növény trópusi éghajlatról származik, jó eséllyel a fürdőszobádban is jól fogja magát érezni.

Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)

Madárfészek páfrány

Egzotikus madárfészek páfrány
(Fotó: Getty Images)

A madárfészekpáfrány igazi strapabíró növény, mert szereti a félárnyékos helyeket, ezért jól érzi magát a fürdőszobában is. Arra figyelj, hogy ha van ablak a fürdődben, ne a párkányra tedd! A Délkelet-Ázsia és Polinézia területein őshonos madárfészekpáfrány szereti a fürdőszoba páráját, és kifejezetten jól mutat a fürdőben. Nagy, hullámos leveleivel egyből dzsungelhangulatot varázsolhatsz a budoárodba.

Zebralevél (Calathea)

Zebralevél

Ahogy megnő, valódi trópusi hangulatot teremt
(Fotó: Getty Images)

Ha szereted a nagy, látványos növényeket, akkor a zebralevél a neked való! Kifejezetten a párás és félhomályos helyeket kedveli, így, ha ezt a növényt választod, nem kell aggódnod amiatt, hogy kicsi a fürdőszoba ablaka, vagy hogy az ablaktól távol tudsz csak helyet adni neki. Kicsi fény, sok pára, és a zebralevél burjánzani fog a fürdődben!

Szakállbromélia (Tillandsia)

Szakállbromélia

A szakállbroméliát fel is akaszthatod
(Fotó: Getty Images)

A szakállbromélia szintén tökéletes a fürdőszobába, mert közvetlenül a zuhanyozásból és a fürdő párás levegőjéből is képes felszívni a nedvességet. Ahelyett, hogy a gyökereit használná a talaj víz-és a tápanyagtartalmának a felszívására, mindezt a levegőből is képes megoldani. Igazi túlélő, de a legjobban a magas páratartalmú és fényes helyiségben fejlődik – így, ha nagy ablakai vannak a fürdődnek, ideális hely lesz a számára.

Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum)

Szarvasagancs páfrány

Nem kérdés, honnan kapta a nevét a szarvasagancspáfrány!
(Fotó: Getty Images)

A szarvasagancspáfrány is szereti a fürdőszoba extra páratartalmát, így, ha hosszabb ideig szoktál zuhanyozni, az egyik leghálásabb növényed lehet a fürdőben. Ahhoz, hogy szépen fejlődjön minimum szűrt fényre szüksége van.

Eredeti környezetükben a szarvasagancs páfrányok a fákon élnek, nem pedig a talajban, és léggyökerük van. Éppen ezért, ha nincs túl sok helyed a fürdőben, tökéletes alternatíva a falra vagy a zuhanyrúdra felfuttatott szarvasagancs páfrány.

Aloe Vera

Aloe vera cserépben

A mindent túlélő aloe vera
(Fotó: Getty Images)

Az aloe vera több szempontból is igazi fürdőszobai növény: a szépségápolásban is előkelő helyet foglal el, hiszen extra hatékony bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, hidratáló hatású, és nem utolsósorban szép dísze is lehet a helyiségnek.

Akkor is ideális választás, ha nem te vagy a rendszeres öntözés világbajnoka, vagy kezdő vagy a szobanövények terén, hiszen heteket is kibír anélkül, hogy vízhez jutna. A legjobban az ablak közelében érzi jól magát, de akkor sem fogja feladni, ha szűrt fényben tartod.

Olvass még több hasznos tippet otthon témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top