nlc.hu
Otthon

Telekárak-körkép

Robbantak a telekárak a lakásépítési kedv miatt

Meredeken emelkednek az árak.
telek

A ház-, nyaralóépítésre és hétvégi pihenésre alkalmas telkek ára jelentősen emelkedett országszerte. Országos átlagban – egy év alatt – több mint 57 százalékos drágulás történt – derült ki az ingatlan.com elemzéséből. Országos szinten a telkek átlagos négyzetméterára majdnem 19 ezer forint volt idén április közepén, szemben az egy évvel korábbi 12 ezer forinttal, azaz több mint 57 százalékos drágulás történt.

Megyéről megyére óriási különbség látszik: a fővárosban, Pest megyében és a Balaton környékén például kiugróak az árak. A Balaton mellett, Veszprém megyében 82 százalékos, Somogyban több mint 100 százalékos növekedés történt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ezzel párhuzamosan 94 százalékos, Nógrádban 78 százalékos drágulást produkált a kínálati piac.

A telkek értéke attól is függ, hogy lakó- vagy üdülőövezetben van az adott telek vagy külterületen, utóbbiak jóval olcsóbbak. A telekvásárlók nem csak a lakásépítést tervezők köréből kerülnek ki, sokan hobbitelek vagy kertészkedés céljából keresik az eladó telkeket.

Az áremelkedés természetes velejárója az elmúlt években növekedést mutató lakásépítési kedvnek, és annak is, hogy a telkek mennyisége nem növelhető. Mivel a telkek kínálata szűkös, ezért a további áremelkedés is biztosra vehető.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még az ingatlanpiacról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top