nlc.hu
Otthon

Miért büdös a porszívó és mit lehet tenni ellene

Mitől büdös néha a porszívód és mit tehetsz ellene?

A rendszeresen porszívózók tudják, hogy időnként furcsa bűz képes áradni a porszívóból, miközben használjuk. A legjellemzőbb egyfajta égettgumi-szag, de ezer másféle bűz is áradhat a készülékből. Mitől van, és mit tehetünk ellene?

Előbb-utóbb a porszívónk biztosan bűzleni fog. Ez olyan aranyszabály, mint az, hogy nem létezik rózsaillatú kaki. Ezt számos padlóról vagy szőnyegről felszívott dolog okozhatja, legyen az állati szőr, emberi haj vagy egyszerűen csak az történt, hogy teljesen megtelt a porzsák. Ha folyadék is kerül a porzsákba, könnyen lehet, hogy penészgomba alakul ki benne, ami önmagában kellemetlen szagot okoz, amit a készülék használata közben még erősebben érezhetünk. Szintén lehet a bűz forrása valamilyen felporszívózott, és a porzsákban rohadni/bomlani kezdő étel.

Amikor égett szagot áraszt/amikor visszafújja a port

Amennyiben a porszívód égett szagot áraszt, még nem jelenti feltétlenül – sőt, az esetek többségében nem azt jelenti – azt, hogy új készülék után kell nézned. Megtörhetett vagy elakadhatott a porszívó öve, netán felszívott szennyeződés akadályozza az öv mozgását, amitől hő keletkezik benne, és ez okozhatja a belső műanyag olvadását. Bár ritkábban fordul elő, de történhet ugyanez a forgókefe beakadása vagy eltörése miatt is. Ezek az eszközök könnyebben javíthatók/cserélhetők, nagy gond akkor van, ha a motor adta meg magát: a mai szerelésárak mellett ilyenkor valószínűleg jobban járunk egy új készülék beszerzésével, mint a javíttatással.

porszívó

Ha nem tartod tisztán a porszívód, hamarosan büdös lesz (Fotó: Pixabay)

Amennyiben a porszívó kifújja a beszívott port, az általában annak a jele, hogy megtelt a porzsák, netán eltömődött a porszívó csöve. Előfordulhat az is, hogy valamilyen kiegészítőt nem megfelelően illesztettünk. Ezek olyan problémák, amiken könnyedén segíthetünk saját magunk is a porszívó alaposabb megvizsgálásával.

Mit tehetsz a szagok ellen?

Ha a porszívó amúgy rendeltetésszerűen működik, mégis büdös, ha néhány dologra odafigyelünk, el tudjuk kerülni ezeket a kellemetlen szagokat a jövőben.

  • Időközönként (3-6 havonta) vásároljunk új porzsákot és cseréljük ki a régit. Egy idő után egy porzsák puszta kiürítése nem igazán működő megoldás, mert hiába tüntetjük el belőle a szennyeződést, addigra már átvette a szagát.
  • Mosd vagy cseréld a szűrőt! Akinek mosható szűrője van, az időnként vegye arra a fáradtságot, hogy lemossa. Mosás után a szűrőt hagyjuk 24 órán át száradni, mire visszatesszük a porszívóba. Cserélhető szűrő esetén ajánlott nagyjából évente kicserélni azt.
  • A kefe tisztítása fontos lehet, legalább évente egyszer. Rengeteg szennyeződés, haj ragadhat rá, ami megnehezíti a dolgát, és a bűz forrása is lehet. Amennyiben eltávolítható a kefe, akkor szappanos vízzel mossuk át alaposan, és távolítsunk el róla minden szennyeződést. Ha nem távolítható el, akkor spricceljünk rá vizet, és ecet segítségével mossuk át. Mindkét esetben érdemes utána 24 órán át hagyni, hogy teljesen megszáradjon.
  • Mosd át a porszívócsövet! Maga a cső is számos szag forrása lehet, hiszen nagy mennyiségű szennyeződés megy át rajta. Érdemes egy seprűnyelet, vagy valamilyen más hosszú és vastag eszközt belenyomni, hogy kiderüljön, nem akadt-e el benne valami. Ha kimostuk a cső belsejét ecetes vagy mosogatószeres vízzel, utána öblítsük át tiszta vízzel és lefelé lógatva hagyjuk 24 órát száradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top