nlc.hu
Otthon

Eltömődött porszívó

Csökkent a porszívód szívóereje? Így orvosold a problémát

Hiába takarítottál, a szőnyeg nem lett tisztább, a konyhakövön pedig ugyanúgy ropog a morzsa a talpad alatt? Mutatjuk, hol lehet a hiba a porszívóban, és azt is elmondjuk, mit tehetsz ellene!

Nem szívja fel a koszt a porszívód? Mielőtt elővennéd a partvist és a lapátot, derítsd ki, mi okozza!

Ellenőrizd a porzsákot!

Hiába tologatod szorgalmasan a porszívót, csak nem akar eltűnni a szöszcsomó, sem a sárdarabka a shaggy szőnyegből? A porszívó szívóerejét a teli porzsák is okozhatja, így érdemes először azt csekkolnod. Ha újabb porszívód van, jó eséllyel piros lámpa jelzi, ha megtelt, de ha nincs ilyen segítséged, egyszerűen kukkants bele a tartályba.

Eltömődött a porszívó csöve?

Ha régóta nem szedted szét a porszívó csövét, könnyen lehet, hogy egyszerűen felgyűlt a kosz a csőben. Ha felszívja ugyan a porszívó a koszt, de végül vissza is szolgáltatja, és minden morzsa, szöszcsomó a padlón marad, könnyen lehet, hogy a csőben van a hiba. Ebben az esetben ütögesd meg kicsit a csövet – néha már ez is elég ahhoz, hogy kiessen az, ami eltömítette. Ha nem tapasztalsz változást, fogd meg a seprűdet, és a nyelével tisztítsd meg a porszívó csövében az utat!

Tisztítsd meg a szűrőt!

Ha nem a csőben tömődött el, és a porzsákot is most cserélted, elképzelhető, hogy a szűrő túl piszkos. Egy kiszuperált fogkefével könnyedén megtisztíthatod, de ha már régi, az is lehet, hogy elhasználódott – ez esetben ruházz be egy újra.

Nem szív a porszívó

Ha nem szív rendesen a porszívó, annak sokszor könnyen orvosolható oka van (Fotó: Getty Images)

Ne felejtkezz el a porszívó fejéről sem!

A cső, a porzsák és a szűrők mellett a porszívó fejének tisztításáról se felejtkezz meg! A keféken is elakadhatnak a hajszálak meglepő mennyiségben, éppen ezért forgasd át őket, és a széleket is ellenőrizd, nem gyűlt-e fel hajcsomó vagy éppen szőnyegrojt.

Nézd meg, nincs-e lyuk a csövön!

Ha a hagyományos porszívók híve vagy, és a robotporszívót inkább csak távolról szemléled, mint egy fura szerzetet, még egy dologgal számolnod kell. A porszívó rugalmas csövének sérülései is csökkenthetik a szívóerőt – még az egészen vékony repedések, sérülések is. Nézd át a csövet, és ha megrepedt, széles ragasztószalaggal szorosan tekerd körbe.

Minden a helyén van?

Lehet, banálisnak tűnik, de ha sebtében tetted vissza a porzsákot, ha nem jól helyezted vissza a szűrőt, ha a cső nem illeszkedik szorosan és pontosan, akkor is csak felesleges időpazarlás lesz a porszívózás. Vagyis: ellenőrizd, hogy a porszívóban minden a helyére pattant-e!

Tessék, még több otthoni praktika!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top