nlc.hu
Otthon

A díszcsalán gondozása

Ültess díszcsalánt, nem bánod meg!

Változatos, látványos és egyszerűen gondozható növényt keresel a kertbe vagy a balkonra? Válaszd a díszcsalánt!

A díszcsalán látványos, számos színváltozatban létező dísznövény, mely balkonládában és a kertben is megél és nem elhanyagolható módon kiválóan mutat. Ültethető akár önmagában, illetve különféle színű, mintázatú verziókban, de más növényekkel vegyesen is.

A díszcsalán világos, napos helyeken érzi magát a legjobban, de félárnyékban is megmarad. Májustól lehet kiültetni, amikor már nincs fagyveszély, de még júniusban sem késő. Nedves, jó vízáteresztő talajra van szüksége. Mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, a talajának nagyjából egy kicsavart szivacs állagához kell hasonlítania. Ha a földje túl nedves vagy túl száraz, a növény könnyedén elpusztulhat. Kánikula idején locsoljuk gyakrabban! A nedvesség megtartását talajtakarással is segíthetjük.

Növekedését serkenthetjük lassan kioldódó műtrágya alkalmazásával. Növekedési időszakban kéthetente műtrágyázzuk!

Díszcsalán

Díszcsalán (Fotó: Getty Images)

A növényt könnyedén dús bokrosodásra bírhatjuk, ha a friss hajtásait visszavágjuk. Mindemellett fontos, hogy az elszáradt leveleket is csipkedjük le róla. Ha a növény alsó leveleit és megjelenő oldalhajtásait is időről időre eltávolítjuk, akár fa alakzatúra is nevelhető. Jellemzően 30-50 centiméter magas, de akár 1 méteresre is megnőhet.

A díszcsalán egyszerűen szaporítható is, mégpedig dugványozással. Ehhez vágjunk le 10-15 centiméteres hajtásokat a növényről, majd az alsó levelek eltávolítása után vízben gyökereztessük ki! Ezt követően elültethetjük.

Díszcsalán

Számos színváltozata van (Fotó: Getty Images)

A mi éghajlatunkon általában egynyári növényként nevelik, de akár át is teleltethető. Ehhez még az első fagyok beállta előtt vigyük be világos,  langyos vagy meleg helyiségbe! Ideális választás lehet például e célra egy veranda, de ha a lakásban teleltetnénk, egy hétig akklimatizálódás céljából tartsuk a külső és a szobahőmérséklet közötti hőmérsékleten. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top