nlc.hu
Otthon

A legnagyobb folttiszítási hibák

5 folttisztítási hiba, amit nem szabadna elkövetni

Vannak olyan lépések, amik logikusnak tűnnek, de csak annyit érsz el vele, hogy végérvényesen tönkreteszed a ruhád.

Van, amikor nem elég, ha valamit bedobunk a mosásba, ugyanis olyan makacs folt van rajta, hogy az külön figyelmet igényel. A folteltávolítás azonban ez egy külön műfaj, ha nem megfelelően csináljuk, akkor könnyen lehet, hogy a kukában végzi a ruhadarab. Persze ha betartunk pár alapszabályt, akkor kicsi az esély arra, hogy hamarabb jön el a búcsú pillanata mint terveztük volna. 

Fiatal lány szennyesével a mosodában

Fotó: Getty Images

 1. Túl sokat vársz

A gyorsaság sokat számít, akkor van a legnagyobb esély arra, hogy sikeresen el tudod tüntetni a foltot, ha nem hagyod megszáradni, hanem azonnal megpróbálsz közbelépni legyen szó akár arról, hogy lecsöppentetted a blúzod, a gyerek koszos ruhával tért haza a játszótérről vagy kiömlött valami a konyhában. Az idő fontos faktor akkor is, ha folttisztítót használsz, sokan vannak, akik úgy gondolják, minél tovább hagyják hatni a szert, azonban ez van, amikor többet árt mint használ, érdemes inkább a használati utasításban, a tájékoztatón szereplő időtartamhoz tartani magunkat. 

2. Dörzsölsz törölgetés helyett 

Nagy a kísértés arra, hogy egy csúnya folt láttán dörzsölni kezdjük az anyagot, de bármennyire is logikusnak tűnik, megvan a veszélye annak, ha erőből akarjuk megoldani ezt a feladatot. Először is a folt még jobban szétterjedhet, másrészt az anyagnak sem teszt jót, ezért érdemes először a folt helyét inkább finom mozdulatokkal áttörölni, így legalább a második probléma miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk. És még valami, nem mindegy, hogy honnan hova haladunk, ha nagyobb foltról van szó, akkor érdemes nem a közepén kezdeni, hanem a szélein, így kisebb az esélye annak, hogy csak tovább nő a mérete, illetve érdemes megpróbálni azt is, hogy nem a folt felületét próbáljuk törölgetni, hanem az anyagnak a fonákját. 

3. Forró vizet a foltra!

Lehet, hogy elsőre azt gondolnánk, hogy a forró víz sokkal hatásosabb mint a langyos vagy hideg víz, de ennek éppen az ellenkezője igaz, különösen a fehérjetartalmú foltoknál, mint például a vér. Szóval ha biztosra akarsz menni, akkor először hideg vízben öblítsd ki a foltos anyagot!

4. Nem megfelelő folttisztítót használsz

Nem véletlenül van használati utasítás az ilyen szereken, ugyanis nem mindegy, hogy milyen folt és milyen anyag esetén mit használunk.  Az enzimes folteltávolítók kiválóan alkalmasak a fehérjealapú foltok – például a vér, a babatápszer vagy a fűfoltok – eltávolítására, de ha természetes szálakon, például selymen vagy gyapjún használjuk, károsítja az anyagot. Ehelyett keress enzimmentes termékeket és kifejezetten kényes anyagokhoz kifejlesztett mosószereket. 

Férfi mosószert rak a mosógépbe

Fotó. Getty Images

5. Kevered a folttisztítókat

Vannak tisztítószerek, amiket nem szabad összekeverni, mert vagy nem hat a keverék vagy veszélyes elegy keletkezik. A folttisztításnál is vigyázni kell ezekkel, klóros fehérítő és az ammónia együttes használata például az veszélyes, mert klórgáz keletkezik. Másrészt egy szernél is sokkal könnyebb, ha nem egyszerre használunk belőle sokat, hanem akár többször is nekifutunk egymás után, és hagyjuk, hogy fokozatosan halványuljon el a folt. Ugyanezt a módszert érdemes alkalmazni akkor is, ha több terméket is bevetnénk, először próbáljuk ki az egyiket, majd mossuk ki az anyagot, és utána jöhet a következő szer. 

(via Aparment Therapy/Good Housekeeping)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top