nlc.hu
Otthon

Így spórolhatsz pénzt egy építkezés során

Házat építesz? 5 tipp, hogyan spórolj pénzt a növekvő drágaságban

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik mostanában vágnak bele egy építkezésbe, hiszen az árak a csillagos egekben járnak. Mutatunk pár tippet, amivel kicsit csökkentheted a költségeidet.

A koronavírus és a közvetlen szomszédunkban zajló háború nyomán az alapvető élelmiszerek ára már az egekben jár, olyannyira, hogy a kevesebb jövedelemmel rendelkezőknél komoly gondot okoz az egészséges étkezés vagy egy nagybevásárlás. Az akadozó gyártás, és a magas kereslet hatására más területen is nagy a hiány, és emelkednek az árak. Minden jel arra mutat, hogy az építkezéshez szükséges termékek is tovább drágulnak az elkövetkező hónapokban. Egyre több az olyan kivitelező, aki egy-egy alapanyag árához, vagy az euró árfolyamához köti a projekt árát, hiszen nem vállalhatja magára a teljes áremelkedést.

Egy férfi nézi az épülő házat.

A kép csak illusztráció (Fotó: PixaBay)

De mit tehetnek maguk az építkezők, hogy a lehető legolcsóbban jöjjenek ki egy építkezésből? Balogh Péter, a Wavin tervezőmérnöke szerint az alábbiakra érdemes figyelni:

1. Egy ajánlat nem ajánlat

Nézzünk körbe a piacon, keressünk meg több kivitelezőt és kérjünk ajánlatot, hiszen jelentős, akár több mint 10 százalékos különbség is lehet a végső ár tekintetében.

2. Nézzünk utána a referenciáknak!

Megbízható kivitelezővel van dolgunk? A korábbi projektek magukért beszélnek, a profi munkának köszönhetően kevesebbet bajlódunk az utólagos javításokkal, menet közben felmerülő „meglepetésekkel”.

3. Számoljunk profi kalkulátorral!

Az építkezők jelentős része nem tudja pontosan, mennyi építőanyagra van szüksége. A helyzetet nehezíti, hogy a magas kereslet miatt az árajánlatokra is sokat kell várni. Léteznek azonban olyan, kivitelezők és magánszemélyek számára is elérhető, ingyenes kalkulátorok, mint például a Wavin felületfűtés-hűtés kalkulátora, amely a listaárak mellett azt is megmutatja, hogy azokat meddig garantálja a gyártó. A kalkulátor ráadásul bemutató videót is tartalmaz, felhívja a figyelmet az esetleges buktatókra, illetve magában a telepítésben is segít. Az épületinformációs Modellezés (BIM) tervezési eljáráshoz készült gyártóspecifikus víz- és fűtésvezeték, lefolyócső, valamint esővíz-elvezető termékcsomagok segítségével pedig 100 százalékban valósághű anyaglistához juthatunk, így sok hulladékot spórolhatunk meg, és felgyorsíthatjuk a kivitelezést is.

4. Az idő most tényleg pénz

Akik sokat változtatnak a terveiken, és az olyan, az építkezés későbbi fázisában szükséges elemeket, mint a vezérlőrendszerek, elektronikai eszközök, lámpák vagy vezetékek, csak később vásárolják meg, lényegesen magasabb költségekkel szembesülhetnek. Ha már megvan a pontos kiviteli tervünk, vegyünk meg mindent minél előbb, hiszen az anyagvásárláson lehet most a legtöbbet spórolni.

A nemzetközi helyzet a szállítási határidőkre is rossz hatással van, például a hőszigetelőkre és a gipszkarton termékekre akár több hónapot is kell várni. Keressük a minél nagyobb arányban Magyarországon gyártott termékeket.

5. Ne spóroljunk a hosszú távú befektetéseken

Különösen igaz ez a hűtés-fűtésre. Az energetikai szabályzásnak köszönhetően az új családi házakat szinte csak hőszivattyúval lehet átadni, ezért felületfűtés-hűtésben kell gondolkodnunk. Egy 100-120 négyzetméteres családi ház komplett gépészeti rendszere – melybe beletartozik a fűtés-hűtés és a szabályzás is – bruttó 20-25 millió forintba kerül, ám a befektetéssel a fűtés-hűtés hosszú távon jelentősen olcsóbb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top