nlc.hu
Otthon

Veszélyes társasházak Budapesten

Terézvárosi házomlás: tele van potenciális veszélyforrásokkal a főváros

Fontos lenne rendszeresen ellenőriztetni az idős társasházakat, de statikai szakértői vizsgálatok általában elmaradnak.
Leomlott tetőszerkezet az Ó utcában

Bár a hétfői terézvárosi házomlás okaira egyelőre nem derült fény, a baleset felhívja a figyelmet az idős fővárosi társasházakban rejlő potenciális veszélyforrásokra, mert az elmaradt karbantartások és a szakszerűtlen kivitelezés egyaránt óriási problémát jelent – írja a Világgazdaság.

A lapnak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke azt mondta, ildomos lenne a társasházak rendszeres időközönkénti átvizsgálása.

Számtalan 100-120 éves belvárosi épületben végeztek az elmúlt évtizedekben válaszfalak áthelyezésével járó átalakításokat, miközben a tető karbantartása, a statikai szakértői vizsgálatok általában elmaradtak.

A megrepedt vakolat, az elrozsdásodott erkélykorlát, a gombás födémgerenda egy csendes hétköznapon is okozhat tragédiát, még csak a házban vagy a szomszédban zajló építkezés sem kell hozzá.

A szakértő szerint az otthonfelújítások, tetőtér-beépítések és a napelem-pályázatok felpörgették az építőipari megrendeléseket, amelyek olykor az épületek szerkezetére is kiható munkálatokkal jártak. Arra azonban semmi sem kötelezi a társasházakat, hogy feltáró vizsgálatokat csináltassanak, és általában nem is szánnak pénzt erre. A közös képviselő sem léphet, legfeljebb javaslatot tehet a tulajdonosoknak.

A szakmai egyesület elnöke bízik benne, hogy a hétfőn történtek után több társasház megmozdul, és nem halogatja tovább a szükségesnek tűnő intézkedéseket.

(Kiemelt kép: Neményi Márton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top