nlc.hu
Aktuális

Jókai utcai házomlás oka

Jókai utcai házomlás: a munkavédelmi előírások be nem tartása okozhatta a bajt a szakértő szerint

A hanyag munkavégzés és az ellenőrzés hiánya miatt fajulhattak idáig a dolgok a Jókai utcában.

Mint ahogy az nlc is megírta, leomlott egy ház tetőszerkezete Budapest belvárosában, az Ó utca és Jókai utca sarkán. Lapunk információi szerint a baleset legsúlyosabban sérültje koponyasérüléseket szenvedett, és a közeli magánrendelőben dolgozó ápolók mentették ki a törmelék alól, míg a mentők megérkeztek. Egy munkavédelmi előadó szerint semmilyen munkavédelmi előírást nem tartottak be a kivitelezők, ezért történhetett a baleset – írja most az Index.

A neve elhallgatását kérő informátor úgy tudja, hogy a homlokzat megerősítése után még egy szint rákerült volna a tetőre, tehát a baleset előtt nem felújítási munkálatok zajlottak az épület tetején, hanem egy ráépítési folyamat előkészületei zajlottak.

Láthatóvá váltak a vasgerendák, amelyek a homlokzat megtartásáról gondoskodtak volna – mondta a férfi a lapnak, aki arról is beszélt, hogy két-három héttel ezelőtt egy tűzeset is volt ott, ami szintén meggyengíthette az elemeket

A férfi tapasztalatai szerint a kivitelező által alkalmazott társaság tagjai nem voltak kellően körültekintők, gyakorlatilag semmilyen munkavédelmi előírást nem tartottak be, így kerülhettek például gyúlékony anyagok a tetőre.

A szakember meggyőződése szerint a hanyag munkavégzés és az ellenőrzés hiánya miatt fajulhattak idáig a dolgok. Hozzátette: azok az információk is tévesek, miszerint a ház lakatlan volt, mivel embereket kellett evakuálni onnan, erről a saját szemével győződött meg. Szerinte az építkezésnél kitett táblán nem volt látható az építési műszaki ellenőr neve, ami szerinte egy ilyen szintű munkánál finoman szólva is furcsa.

Tûzoltók a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca keresztezõdésében található ötszintes épületnél dolgoznak, ahol homlokzati fal és tetõszerkezeti elemek dõltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én

Budapest, 2022. június 27.
Tûzoltók a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca keresztezõdésében található ötszintes épületnél dolgoznak, ahol homlokzati fal és tetõszerkezeti elemek dõltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én. Az omlás az épület tetejérõl indult el, amely magával sodorta az alatta lévõ erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant.
MTI/Mihádák Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top