nlc.hu
Otthon

A gyenge forint miatt sok külföldi venne itt ingatlant

A forint gyengülése miatt egyre több külföldi venne ingatlant Magyarországon

Az euródrágulás hatására egyre több az eurós árral kínált ingatlan.

Néhány hónapon belül értéke tíz százalékát veszítette el a forint az euróhoz képest, ezzel pedig jelentősen olcsóbbak lettek a külföldiek (és a külföldön keresők) számára a magyarországi ingatlanok – derül ki az ingatlan.com aktuális elemzéséből, melyet a Telex szemlézett. A helyzetre reagálva, míg 2021-ben még csak az eladó ingatlanok fél százalékát hirdették meg eurós árral, addig ez mostanra 1,5 százalékra növekedett.

makett házikó kulccsal

(Fotó: Pixabay)

A néhány hónapon belül bekövetkező 10 százalékos árváltozás számos külföldi figyelmét megragadta, amióta 400 forintba kerül egy euró, jelentősen megnövekedett az érdeklődésük is. Az euródrágulás nyertesei azok a külföldi vevők lehetnek, akik a vételár összegét euróról váltják át forintra. A forint május végétől kezdett el gyorsan elértéktelenedni és június 13-án lépte át a lélektani határnak számító 400-as szintet. Az ingatlan.com szerint

május és június között 30 százalékkal növekedett a magyar ingatlanok iránt érdeklődő külföldiek száma.

Az országon belül is vannak különbségek abban, hol milyen valutában hirdetnek meg egy-egy eladásra kínált ingatlant. A portál elemzése szerint a nyugati határ mentén, a Balatonnál és Budapesten a legmagasabb az euróért kínált ingatlanok száma, Somogy megyében például júniusban már az ajánlat 2,1 százalékát adták meg így.

Az elmúlt időszak nem sok jó hírt tartogatott azok számára, akik itthon gondolkodnak lakásvásárlásban vagy bérlésben. Nemrég derült ki, hogy a fővárosi panellakások négyzetméterára átlagosan 100 ezer forinttal emelkedett egy év alatt, de jelentősen nőtt a ház-, nyaralóépítésre és hétvégi pihenésre alkalmas telkek ára is országszerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top