nlc.hu
Otthon

A budapesti albérleti díjak emelkedése

Egy év alatt 20 százalékkal drágultak a bérleti díjak

Idén júniusban átlagosan ötödével többet kellett fizetni egy fővárosi albérletért, mint egy évvel korábban. Az árak miatt már idén feszültség várható az albérletpiacon.
Egy lakás nappalija

Az infláció felpörgésével együtt júniusban tovább folytatódott a fővárosi bérleti díjak emelkedése: a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 20 százalék volt a drágulás, így a bérbeadók átlagosan 173 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért – közölte a Rentingo.

A közösségi albérletkereső platform szerint az elmúlt években növekvő fizetések miatt a bérlők egyelőre követni tudták az áremelkedést,

immár átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten, ami 23 százalékos emelkedés 2021 júniusához képest.

A Rentingo ugyanakkor arra is rámutat, hogy a kétszámjegyű infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt már az év további részében is érzékelhetően nőni fog a feszültség a bérbeadói és bérlői oldal között.

  • A befektetők számára az inflációkövető állampapír immár kétszámjegyű hozama valós alternatívát jelent az ingatlanvásárlással szemben, ezért a következő időszakban lassul majd a kiadó ingatlanok számának emelkedése.
  • A bérbeadásból realizálható átlagosan 4-6 százalékos hozam ugyanis jelentősen elmarad mind az inflációtól, mind a lakossági állampapírhozamoktól, így egyre kevésbé lesz vonzó bérlakásba fektetni.
  • A bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, csökkenni fog a bérleti díjra elkölthető jövedelmük, ezért nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal.

Mindezek alapján már a közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon – állapítja meg elemzésében a Rentingo.com.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Jarek Ceborski)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top