nlc.hu
Otthon

Rekordmagas albérletárak

Egekben az albérletárak: 19 százalékot emelkedtek átlagosan két hónap alatt

Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

Márciusban országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt az emelkedés; az albérletárak drágulásában szerepet játszott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt – írja az Infostart az Ingatlan.com közleménye alapján.

Az Ingatlan.com közleménye szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet. A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, és a lakáshitelkamatok emelkedése is.

 A KSH-ingatlan.com országos lakbérindexe újabb csúcsot ért el, 

a 2015-ös szinthez képest csaknem 53 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban. A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. Az I., a II. és a XII. kerület tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacán április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok havonta.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatók.

lakótelepi lakások

Rekordcsúcson az albérletárak Budapesten (Illusztráció: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top