nlc.hu
Otthon

Megemelkedtek a budapesti albérletárak

Egyre durvábbak a budapesti albérletárak

Egy friss összesítés szerint tavaly 19 százalékkal drágultak átlagosan a budapesti albérletek, idén pedig tovább nőhetnek az árak.

Komolyan növekedtek a budapesti albérletárak. A Rentingo.com közösségi albérletkereső számításai szerint a fővárosban 2022 decembere és 2023 decembere között 19 százalékkal drágultak átlagosan az albérletek, idén pedig várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan az árak.

Tavaly decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintért hirdették ingatlanjukat. Mindeközben a bérlakáspiacon folyamatosan szűkülő kínálat tapasztalható, egyrészt mert kevés új építésű lakást adtak át, másrészt mert befektetési szempontból nem vonzó a használtlakáspiac sem, így lényegesen visszaesett az adásvételek száma.

Kanapé és dohányzóasztal egy lakásban

Egy jó albérlet egy vagyonba kerülhet (Fotó: Unsplash)

A bérlők ezért kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azt eredményezte, hogy próbálták követni az áremelkedést. Éves szinten az ő fizetési hajlandóságuk is 19 százalékkal nőtt, decemberben már átlagosan 223 ezer forintot voltak hajlandók fizetni egy bérlakásért.
   
Az idén a Rentingo.com arra számít, hogy amennyiben a bérlakáspiacot nem éri keresleti vagy kínálati oldalon váratlan sokk, a bérleti díjak folyamatosan, trendszerűen nőhetnek, a drágulást pedig csak korrekciós jelleggel törheti meg egy-egy hónapban visszaesés.
    
Hozzátették ugyanakkor, hogy elsősorban az egyszámjegyű inflációnak köszönhetően kisebb lesz a bérletidíj-emelkedés mértéke az előző évhez képest, várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan a fővárosi albérletárak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top