Az egyik legalapvetőbb szabály, amit már egészen pici korunkban megtanulunk, hogy fogyasztásuk előtt a zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni! Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan!
„Nagyon fontos, hogy megmossuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen peszticidek, vagyis növényvédőszer-maradványok lehetnek rajtuk” – mondja Sally Twellman, a texasi Heading Health dietetikusa, aki hozzátette, hogy a szappannal és mosogatószerrel való tisztítást gyorsan felejtsük el!
A zöldség és gyümölcsök mosása:
Vizes öblítés
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal azt javasolja, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyszerűen folyó víz alatt öblítsd le, illetve dörzsöld át, hogy eltávolíthasd róluk a baktériumokat és a vegyszerek maradványait.
Vizes áztatás
Ha a zöldség-gyümölcsöket legalább 2 percre vízbe áztatod az öblítés előtt, azzal még hatékonyabban csökkentheted az egészségre káros baktériumok számát.
Ecettel
Egy korábbi tanulmány szerint egy kevés ecettel tovább növelhető a baktériumölő hatás. Csak tölts egy csészényi mennyiséget a vízhez, majd az öblítés előtt várj 10 percet.
Szódabikarbónával
Egy kutatás szerint a szódabikarbóna lúgos pH-ja segít lebontani a növényvédő szerek maradványait. A tanulmányban a kutatók egy teáskanálnyi szódabikarbónát oldottak fel 2 csésze vízben, majd 15 percig áztattak benne egy almát, amely állítólag a legszennyezettebb gyümölcsök közé tartozik.
Vannak élelmiszerek, amiknek mosására különösen nagy gondot kell fordítani a permetszerek miatt. Ide tartozik az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller és a burgonya.
Két dolgot be KÖTELEZŐ betartani
- A mosás mindig hideg vízzel történjen, a meleg víz ugyanis lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a zöldségbe, gyümölcsbe.
- Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes átmosni az alapanyagot, különben ismét bacik kerülhetnek rá, amíg a hűtőben vagy a kamrában várakozik.
(Nyitókép: Getty Images/hocus-focus)