nlc.hu
Otthon

Ezek a hazai cukorhiány okai

Ezért nincs elég cukor a hazai boltok polcain

Egyre több vásárló panaszkodik amiatt, hogy a boltokban nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget.

„Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet”– magyarázta a helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese.

Kockacukrokat tart a tenyerében.

Cukorhiány van Magyarországon (Fotó: Getty Images)

Az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy:

  • Az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.
  • A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.
  • Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában.
  • Az aszály még tovább rontotta a helyzetet. Jelentős mennyiségű csapadék hiányzik, és így csökkenni fog a cukorrépatermés mennyisége. Ez azt jelenti, hogy még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben.
  • Ráadásul még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top