„Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet”– magyarázta a helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese.
Az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy:
- Az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.
- A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.
- Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában.
- Az aszály még tovább rontotta a helyzetet. Jelentős mennyiségű csapadék hiányzik, és így csökkenni fog a cukorrépatermés mennyisége. Ez azt jelenti, hogy még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben.
- Ráadásul még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.