nlc.hu
Otthon

Öt hónapja nem kapnak vízszámlát Nagytarcsán

Víz van, de öt hónapja nem kapnak számlát egy Pest megyei község lakosai

A Nagytarcsa víz- és csatornaszolgáltatásának ellátására kijelölt Fővárosi Csatornázási Művek nem volt felkészülve a komplex feladatra.

Egyes Budapest környéki településeket vízhiány sújtott a nyáron. Nagytarcsán, ahol az önkormányzat korábbi, fideszes vezetése felmondta a szerződését az előző szolgáltatóval, nincs ilyen gond, ám problémát okozott, hogy az energiahivatal a Fővárosi Csatornázási Műveket bízta meg a vízszolgáltatással, a fővárosi cég számára ugyanis ez a feladat teljesen új. Számlát például március óta nem tudnak küldeni – számolt be a különös helyzetről a 24.hu.

Csöpögő csap.

Fotó: Pixabay

Mint írták, komoly problémát okozott a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM), hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kijelölte Nagytarcsa víz- és csatornaszolgáltatásának ellátására.

A szolgáltatással ugyan nincs gond, de a lakosok március 1-je óta nem kapnak számlát. A problémát az okozza, hogy az FCSM Zrt. nem volt felkészülve a komplex feladatra, miután még soha nem szolgáltatott ivóvizet; a fővárosban (és számos környékbeli településen) ez a Fővárosi Vízművek feladata, míg a csatornázási művek a csatornarendszer üzemeltetéséért, valamint a szenny- és csapadékvíz elvezetéséért felel Budapesten.

Az FCSM 24.hu-nak küldött válasza szerint, mivel korábban nem a Fővárosi Csatornázási Művek végezte a víziközmű-szolgáltatást Nagytarcsán, a kijelölést követően fejleszteni kellett informatikai rendszerüket, hogy a felhasználók díjszámláit elkészíthessék.

A fejlesztések folyamatban vannak, várhatóan szeptembertől kezdve nyílik lehetőség a vízmérők adatainak megadására (diktálásra), valamint ekkor kezdődik a mérők leolvasása is. Terveink szerint októberben küldjük ki a 2022. március 1-jét követő időszak számláját

– írták, hozzátéve, hogy a technikai részletekről és az ütemezésről 2022. augusztus végéig írásban tájékoztatják majd az ügyfeleiket. A társaság részletfizetési lehetőséget nyújt azoknak, akik ezt a felhalmozódott számlák kézhezvételét követően igénylik. Válaszukat azzal zárták, hogy adatbázis-problémáról nincs tudomásuk.

A 24.hu úgy tudja, hogy egyébként 16-18 vízszerelőt is keresett a Fővárosi Csatornázási Művek az új feladat ellátására, de eddig csak hat szakembert tudtak felvenni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 24.hu-nak küldött válaszában egy korábbi szerződés felbontásával magyarázta a Fővárosi Csatornázási Művek megbízását. Mint írták: a közérdekű üzemeltető kijelöléséről szóló döntést az indokolta, hogy Nagytarcsa önkormányzata felbontotta a szerződését a korábbi szolgáltatójával, és a felmondási határidő leteltéig nem sikerült új szolgáltatót találnia, és üzemeltetési szerződést kötni vele. Ezért a hivatal keresett és jelölt ki üzemeltetőt egy évre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top