nlc.hu
Otthon

Kávé és teafoltok a bögrén

Így tüntesd el a bögrékről könnyedén a tea-és kávéfoltokat

Ha a reggeli teázást, kávézást követően nincs idő mosogatni, sajnos könnyen lehet, hogy délutánra megfogja a bögrét. Könnyen tehetünk ellene!

A kávé és a tea némileg eltérő módon párolog el, mint az egyéb folyadékok, kisebb területen, de koncentrált foltot hagynak maguk után. Ezért a tisztítószereknek még keményebben és kisebb területen kell dolgoznunk, hogy eltávolíthassák ezeket a foltokat.

Kávé- és teafolt a bögrén

Fotó: Getty Images/Ida Hollis

Koszos bögrék

A kávénak minden előnye mellett van egy óriási hátránya is, hiszen nehéz a kávéscsészéket tisztán tartani: csúnya, sötét gyűrűk keletkezhetnek bögréinken, amik eltávolítása csak a legjobb mosogatógép mosogatószerrel lehetséges. Mindemellett számos módja létezik, hogy elkerüljük ezeket a csúnya foltokat. A legkézenfekvőbb és leghatékonyabb módszer, ha viszonylag gyorsan megisszuk kávénkat, nem hagyva, hogy kihűljön az ital, és miután megittuk, azonnal kiöblítjük a bögrét, még azelőtt, hogy a mosogatógépbe tennénk. Persze ez nem mindig lehetséges, mivel a kávé varázsának része, hogy a forró italt lassan, élvezettel kortyolgatva és nyugodt környezetben fogyasszuk el.

A legenda úgy tartja, hogy több, mint ezer évvel ezelőtt az etióp gazdák megfigyelték, kecskéik extra energikusak és játékosak lesznek egy bizonyos típusú piros bogyó elfogyasztása után. Ez arra késztette őket, hogy maguk is kipróbálják a bogyókat. A bogyók belsejében a manapság olyannyira ismerős kávébab volt megtalálható. Vagyis a kávét eredetileg megették, ahelyett, hogy megfőzték volna, mint napjainkban.

Van megoldás: vessük be a fogkrémet

  • Nem kellenek hozzá erős vegyszerek, hogy a foltok eltűnjenek, csupán két meglepően egyszerű kellék: só, illetve fogkrém.
  • Ha a sót választjuk, akkor a sót úgy alkalmazzuk, mint egy súrolóport. Tegyünk egy kis tálkába, és mártsuk bele a bevizezett szivacsot. Dörzsölgessük át az egész bögrét, különös tekintettel az érintett részekre, majd mosogassuk el.
  • Ha kímélőbb megoldást szeretnénk, akkor válasszuk a fogkrémet. Nyomjunk belőle egy tálkába, és száraz szivacs segítségével dörzsölgessük át a bögre teljes felszínét.

A mindenható szódabikarbóna

Tisztítószert készíthetünk szódabikarbónából és vízből is, amivel óvatosan súrolhatjuk le a foltot. Egy evőkanál szódabikarbónát tegyünk egy kis tálba, és adjunk hozzá pár cseppnyi vizet. Adagold apránként, közben kevergessük a port, hogy pasztává álljon össze. Ezután dörzsöljük át a bögrénket, és viszlát, foltok.

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top