nlc.hu
Otthon

Durván büntetik Budán, ha elpöckölöd a csikkedet

150 ezer forintod bánhatja, ha Budán elpöckölöd a csikkedet

Egyetlen hét alatt 29 esetben szabtak ki bírságot a II. kerületben cigarettacsikk eldobása miatt.

Egyetlen hét alatt 29 bírságot szabtak ki a II. kerületben cigarettacsikkek eldobása miatt – írta meg a Blikk. A kerületben szeptember eleje óta 5000 és 150 ezer forint közötti pénzbírságot szabhatnak ki azon személyekre, akik eldobják a cigarettacsikket. Erre a városrész polgármestere hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

Elnyomott cigi csikk.

(Fotó: Pixabay)

Őrsi Gergely szerint szomorúan nagy a büntetések száma, amiként az is, hogy sokan természetesnek tartják, hogy eldobják a csikket, holott az szennyező és káros hulladéknak minősül. A bírságokat a kerület városrendészete a Széll Kálmán téren, a Lövőház utcában, a Fény utcában, a Margit körúton és a Patakhegyi utcában szabták ki. A polgármester arra kért mindenkit, hogy ügyeljen a köztisztaságra, és ne szórja el az utcán a csikket.

Őrsi Gergely egyúttal jelezte azt is, hogy a héten elkezdődik az egyeztetés a dohányboltokkal arról, miként tudnának hatékonyan együttműködni a köztisztaság javítása érdekében.

A cigarettacsikk elhajítását nem csak nálunk büntetik szigorúan. Nemrég számoltunk be egy Giles Kelch nevű férfi  setéről, aki az angliai Favershamben hajította el a cigarettát, amiért március 29-én igencsak keményen megbüntette a Swale kerületi hatóság. 150 font volt a bírság, ami átszámítva körülbelül 68 ezer forintnak felel meg.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az elszórt csikkek össztömege 2014-ben világszerte 680 millió kilogramm körül volt. A csikkekből évente 4,5 billiót dobálnak el a dohányosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top