nlc.hu
Szabadidő

Óriási bírságot kapott egyetlen cigarettacsikkért

Hatalmas bírságot kapott egyetlen cigarettacsikkért

Az angol férfi kiakadt, hogy ilyen nagy összegre büntették, mert eldobott egy cigarettacsikket.
Eldobott cigarettacsikk az úton

Jókora bírságot kapott egy angol férfi, aki eldobott az utcán egy cigarettacsikket.

A Giles Kelch nevű férfi Favershamben hajította el a cigarettát, amiért március 29-én megbüntette a Swale kerületi hatóság. 150 font volt a bírság, ami átszámítva 68 ezer forintnak felel meg.

A férfi nevetségesnek nevezte a nagy összegű büntetést, és megpróbálta kimagyarázni a szemetelést. Azzal igyekezett érvelni, hogy a környéken alig vannak kukák, és nincsenek táblák kihelyezve, amelyek figyelmeztetik az emberek arra, hogy megbüntetik őket a szemetelésért. Kelch ezért etikátlannak nevezte a bírságot.

A kerületi hatóság szóvivője is reagált az esetre. Közölték, hogy ha nincs a környéken kuka, akkor se dobd el a szemetet, hanem vidd haza, és dobd ki otthon. Megjegyezték azt is, hogy az eldobált cigarettacsikkek nem csak elcsúfítják a város utcáit, de olyan egyszer használatos műanyagokat és mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek hosszú évekig megmaradnak a környezetben.

A 150 fontos büntetés egyébként a maximális összeg, amelyet ki lehet szabni szemetelésért arrafelé. Swale kerületben tavaly összesen 97 ezer font (44 millió forint) értékű bírságot szabtak ki szemetelésért, de ennek többszörösét, egymillió fontot (451 millió forintot) költenek a takarításra.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az elszórt csikkek össztömege 2014-ben világszerte 680 millió kilogramm körül volt. A csikkekből évente 4,5 billiót dobálnak el a dohányosok.

(LadBible)

(Kiemelt kép: Unsplash/Andrew Pons)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top