Aktuális

Sokan csinálják a kocsiban, pedig életveszélyes

Azon kívül, hogy környezetszennyező és etikátlan viselkedés, súlyos, akár halálos balesetet is okozhat az, ha bármit kidobunk a kocsi ablakán. Ráadásul ha bizonyítható, akkor komoly pénzbírsággal is számolhatunk.

Nyáron különösen megnövekszik az autóban töltött hosszú órák száma, rengetegen választják ezt az utazási formát, hogy a szomszédos országokban nyaraljanak. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen – főleg a gyerekes családoknál –, hogy a kocsiban együnk, igyunk, a szeméttől való megszabadulás azonban semmiképp nem az, hogy fogjuk, és kidobjuk az autó ablakán. Tudjuk, hogy ti tudjátok, ez most csak azoknak szól, akik nem (vagy nem érdekli őket).

Sajnos mindennapos eset

Pár napja a budapestiautosok.hu oldalára került fel egy videó, amit egy szembejövő autó fedélzeti kamerája rögzített. A felvételen az látszik, hogy egy autós a Nagyvázsony és Veszprém közötti útszakaszon hatalmas, szeméttel teli zacskót hajít ki a kocsiból menet közben. Még ha az árokban végezte volna is a szatyor, a felvételen a „Tahó01” fantázia rendszámot kapó szemetelő akkor is szabálysértést követett volna el, de így, hogy az egész hulladék az úton végezte, valószínűleg már a veszélyeztetés fogalmát is kimeríti. Érdemes tehát belegondolnunk, nem éri-e meg inkább elhajtani a legközelebbi kukáig.  

A legkisebb cigarettacsikk is súlyos balesetet okozhat

Erdőtüzet is okozhat az ablakon kidobott csikk (Fotó: Profimedia)

Bár a KRESZ nem tiltja meg közvetlenül az evést, ivást, dohányzást az autóban, úgy fogalmaz, hogy vezetésre kész állapotban kell lennünk (ezt egy kézben tartott szendvics, mobiltelefon vagy egy égő cigaretta erősen akadályozhatja…). Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató szerint ez utóbbi ráadásul komolyabb következményekkel is járhat, ha vezetés közben leesik az ölünkbe a forró parázs, vagy ha úgy döntünk, hogy a csikket kidobjuk a kocsiból.

„Tilos és balesetveszélyes bármit is kidobni – de cigarettacsikket különösen. Gondoljunk bele a következményekbe, ha egy nem zárt bukósisakos motoros jön mögöttünk! De az is gyakran megesik, hogy azt hisszük, kidobtuk az első ablakon, csak közben könnyű súlya miatt visszajön a hátsón, és bent okoz valamilyen kárt vagy sérülést – főleg, ha mondjuk egy kisgyerek ül hátul. Ezután az, hogy megszabaduljunk a cigarettától, könnyen elvonja a figyelmünket, mialatt gyorsan és jelentősen megváltozhat a körülöttünk lévő közlekedési helyzet.”

Frontális ütközés is lehet a vége

Könnyen félrerántjuk a kormányt (Fotó: Profimedia)

A szakértő szerint a nagyobb szemétdarabok még inkább balesetveszélyesek, hiszen a mögöttes forgalomban érkezők könnyen megijedhetnek: fogalmuk sincs, hogy hirtelen mi került eléjük az útra, mi lehet egy kidobott, zárt zacskóban. Rossz reakciói lehetnek annak, aki elé szemetet dobnak: rángathatja a kormányt, hirtelen fékezhet, magát és a mögötte haladókat is veszélyes helyzetbe sodorhatja, vagy akár a szembejövőt is, ha adott esetben rossz ütemben, rossz irányba rántja a kormányt. Vannak olyan dolgok, mint például egy kávéspohár vagy egy műanyag flakon, amik ráadásul még gurulnak is, így még inkább kiszámíthatatlanul viselkednek az úton. Hogy mi a megoldás? Csakis az, hogy nem szemetelünk a kocsiból.

„A közlekedés nevű társasjátékban is az a közöny jellemző, ami szinte mindenhol az országban. Úgy gondolkodunk, hogy amíg nekünk nincs problémánk valamiből, addig nem kell foglalkoznunk vele. Emellett viszont indulatnak és agressziónak sincs helye az úton, így nagyon nehéz megtalálni a jó megoldást. Az interneten sok olyan videót látni, ahol például motorosok összeszedik a kidobott szemetet, és visszadobják az autóba – én ezzel sem értek egyet, mert ez is csak indulatokat gerjeszt.”

A szemetelés ún. köztisztasági szabálysértésnek minősül, helyszíni bírságot a közterület-felügyelő is kiszabhat, egyébként pedig akár 150 000 forintos pénzbírással és büntetőpontokkal is sújtható. Azonban ha nincs tettenérés, a szabálysértés nagyon nehezen bizonyítható. Ha bemegyünk egy felvétellel a rendőrségre, akkor hivatalból el kell járniuk. Ha viszont úgy döntünk, hogy az internetre tesszük fel a felvételt, akkor mindenképp takarjuk ki a rendszámot vagy az elkövető arcát, hogy személyiségi jogai ne sérüljenek!

Mit tehetünk?

  • Mindig tartsuk észben, hogy szemetet kidobni az autóból a szabálysértési törvény megfelelő paragrafusának értelmében akár a zavarás, akadályozás, veszélyeztetés kategóriáját is kimerítheti, ami súlyosabb büntetést is maga után vonhat!
  • Ha a kidobott szemét ténylegesen kárt tesz egy másik autóban, és ezt a kocsi tulajdonosa valamilyen felvétellel vagy tanúkkal igazolni tudja, akkor már a biztosítót is bevonhatja a kár rendezése érdekében.
  • Ha már mindenáron ennünk, innunk kell az autóban, akkor legyen egy zacskó mellettünk, amiben összegyűjthetjük a szemetet, majd egy pihenő során dobjuk ki egy útszéli kukába!
  • Tartsunk nagyobb követési távolságot az utakon! Így nyerhetünk időt arra, hogy ne csak pánikreakcióink legyenek, hanem tudjuk mérlegelni a lehető legjobb megoldást: ki tudjuk-e esetleg kerülni az elénk dobott szemetet, vagy végső esetben rámenjünk-e – ez még mindig kisebb problémát okozhat, mint elrántani a kormányt, és frontálisan ütközni a szembejövővel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top