nlc.hu
Otthon

A szelektálás és a mentális egészség összefügg

5 tudományos ok, amiért már ma kezdj el szelektálni

Amikor körülnézel a lakásban, ezer olyan csetreszt látsz magad körül, amiről fogalmad sincs, hogy került oda? Akkor nemcsak az otthonod, hanem a mentális egészséged miatt is itt az ideje egy alapos szelektálásnak.

A sok felhalmozott tárgy, papír, ruha, cipők vagy épp játékok mind hatással vannak arra is, hogy mennyire érzed jól magad, hogyan tudsz teljesíteni a munkában, és egyáltalán, mennyire halad előre az életed. Dr. Susan Krauss Whitbourne professzor emerita, a Massachusettsi Egyetem pszichológia- és agytudományok szakértője szerint a túl sok felesleges holmi akár még a gondolatainkat is blokkolhatja, nullázhatja a kreativitásunkat és törölhet a memóriánkból is részleteket. A szakember szerint egyenesen a boldogságunk titka lehet az, hogy rávesszük magunkat és szelektálunk otthon, hogy ne nőjön a fejünkre és ne menjen a mentális egészségünkre a sok tárgy. Öt okot sorolt fel, hogy milyen következményei lehetnek a sok csetresznek és káosznak, azaz miért érdemes már ma belevágni a szelektálásba.

1. Csökken a lelki jóllét

Ha olyan otthonban élsz, ahol túlcsordulnak a felesleges tárgyak, akkor nem tudja az otthon betölteni azt a megnyugtató, hívogató szerepét, ami a lényege lenne. Egy tanulmány szerint a túl sok holmi túl kicsi helyen oda vezethet, hogy az otthonodat az ellenségednek kezded érezni, nem pedig a barátodnak.

2. Egészségtelen étkezés

Egy másik tanulmányban azt találták még 2017-ben, hogy több kekszet és nasit eszünk, ha a környezetünk egy nagy káosz, ugyanis ez stresszel minket. Amikor a kísérlet során rendeltenség volt a konyhában, a résztvevők kétszer annyi kekszet vettek ki a dobozból, mint amikor normális, rendezettebb konyhában találták magukat. Más szóval: több édességért fogunk nyúlni, ha káosz vesz körül otthon, mert úgy érezzük, kicsúszik a kezünkből az irányítás.

rendetlen konyha

A káosz hat a mentális egészségre is (Kép: Getty Images)

3. Romló mentális egészség

A Dél-Karolinai Egyetemen egy évszázadnyi kutatást analizáltak a stressz és a jóllét kapcsolatát keresve, és arra a következtetésre jutottak, hogy az első ilyen témájú kutatásokban már kiderült, hogy a mentális egészség egyik alapvető összetevője a kényelmes, biztonságos környezet, legyen szó otthonról vagy munkahelyről. Bár a legújabb kutatások inkább a mentális, mint a fizikai kényelemre irányulnak, a rend minden esetben fontos hozzávalója annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

4. Csökkenő helyzetfelismerés

Ha a környezetünkben káosz van, akkor telítődünk és nehezebben tudjuk feldolgozni a körülöttünk zajló helyzeteket, sőt, az emberek érzéseit is kevésbé vesszük észre. Egy kutatás során egy mozifilm vetítése közben vizsgálták a nézőket, hogy milyen reakcióik vannak, amikor a filmben egy-egy jelenetben óriási rendetlenség van a háttérben. Azt találták, hogy a káosz miatt a nézők nehezebben tudták leolvasni a szereplők érzéseit az arckifejezésük alapján, mert a sok tárgy annyira félrevitte a figyelmüket. Márpedig ha ez így van, akkor otthon még fontosabb a szelektálás és a rendrakás, hiszen még a családtagok közti kapcsolatot is befolyásolhatja, ha nem jól vesszük az adást a velünk élők érzéseiről.

5. Lelassult gondolkodás

Létezik olyan, hogy mentális túlzsúfoltság, amikor annyi lényegtelen információ árasztja el az agyadat, hogy a lényegest észre sem veszed. Sőt, a Toronto Egyetemen végzett kutatás szerint egyenesen emlékezetkieséshez vezethet, ha a környezetből áradó túl sok infó túlterheli az agyat. A hétköznapi életben ez úgy néz ki, hogy lelassul a gondolkodás, kevésbé leszel hatékony az információfeldolgozásban, és kihullik a fejedből, hogy mit akartál egy perccel ezelőtt. Az is jól észrevehető jel a mentális túlzsúfoltságra, hogy nem jutnak eszedbe olyan dolgok, amikről tudod, hogy tudnod kellene, például ismerősök neve vagy hogy hova tetted a szemüveged öt perccel ezelőtt.

A rendrakásnak tehát megvannak az előnyei, jótékony hatással lehet a fizikai és mentális egészségre is. Vedd elő a szemeteszsákot – legyen az virtuális vagy igazi –, és a szelektálás során már érezni fogod, ahogy tisztul a tér, megnyugszol és a fejedben is gyorsabban száguldanak a gondolatok.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top