nlc.hu
Otthon

Háromemeletnyi lakáserkélyt borít be a szőlő Szolnokon

Háromemeletnyi lakáserkélyt borít be a szőlő Szolnokon, ráadásul egyetlen tőről fakadt

40 éve ültettek egyetlen tő szőlőt, ma pedig már egy szolnoki lakóház tucatnyi erkélyét hálózza be, a lakók pedig nagyon örülnek az általa adott árnyéknak, és persze a finom szőlőnek.

Sokan csodájára járnak Szolnokon annak a lakóháznak, melynek falán hatalmas szőlőtőke tör magasba, behálózva több emeletnyi lakáserkélyt. Majdnem teljes három szintet hálóznak be a levelei. A lakók elmondása szerint még a nyolcvanas évek elején döntött úgy az egyik lenti lakó, hogy az erkélye alá ültet egy tőkét egy olasz fajtájú szőlőből, a Krisztus véréből. Alig két-három év kellett, hogy már egy szinttel feljebb kapaszkodjon, öt év múlva pedig már a harmadik emelet lakói is örülhettek a friss hajtásoknak – derül ki az agrotrend cikkéből.

Elburjánzó Szőlő Szolnokon

Háromemeletnyi lakás sok szőlővel (fotó: Facebook)

A többségnek tetszik az elburjánzó szőlő, de persze akad olyan lakó is, aki nem látja szívesen, ő azért nem szereti, mert szerinte hangyák, bogarak vagy rágcsálók juthatnak be a lakásokba a hajtásokon felmászva. A lapnak nyilatkozó lakó, Mihály elmondása szerint ugyanúgy kell gondozni, visszametszeni és kötözni, mint bármely ültetvényen termű fajtát. Az egyik szomszédja még permetezi is. Csak néhány fürtnyi termést hoz, és kissé savanykás ugyan, de így is lelkesen szokták kóstolgatni a lakók. A növény akár tovább is tudna nőni és fejlődni, de a többi lakónál nem szívesen látott vendég, így megakadályozzák ebben. A legenda szerint volt már olyan lakó, akinek sikerült belőle egy kevésbé bort, más valakinek pedig egy kevés pálinkát is kinyernie belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top