nlc.hu
Otthon

Amerikai szőlőkabóca

Elárasztotta hazánkat egy veszélyes kártevő

Hatalmas pusztítást tud okozni a szőlőültetvényeken az amerikai szőlőkabóca, a kártevő miatt az egész növény elpusztulhat.

A nyári időjárás miatt idén is erőre kaptak az amerikai szőlőkabócák, országszerte érkeztek bejelentések a kártevő megjelenéséről. Kizárólagos tápnövénye a szőlő, annak a leveleit szívogatja, de gyakran összetévesztik közeli rokonával, a többi mezei kabócával – írja a Dísznövények.

A kabócák néhány nap alatt képesek rettentően elszaporodni, és a szőlő egyik kórokozójának, az aranyszínű sárgaságot kiváltó fitoplazmának a hordozói. Ez ellen nem létezik ellenszer, ezért a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabócák gyérítése kiemelten fontos. A fertőzés drasztikusan csökkenti a terméshozamot, majd elpusztítja a szőlőtőkét.

Amerikai szőlőkabóca

Amerikai szőlőkabóca a rovarfogó papíron a Zala megyei Lenti közelében. A 2006-ban felbukkant amerikai szőlőkabóca terjeszti az aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozót (Fotó: MTI/Varga György)

A kártevő Magyarországon 2006 körül jelent meg, és veszélyességét jelzi, hogy az agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást ad a termelőknek a szőlőültetvények megvédéséhez.

A kifejlett kabócák rendkívül szívósak, a fagyokig képesek életben maradni, csak megjelenésük idején, tavasszal vagy nyár elején lehet rovarölő szerekkel megfékezni őket.

(Kiemelt kép: MTI / Varga György)

Még több veszélyes kártevő:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top