nlc.hu
Otthon

Ingyen tüzelőként hirdetik a felesleges bútorokat

Ingyen tüzelőként hirdetik a felesleges bútorokat, aminek súlyos következményei lehetnek

Illegális és veszélyes használt bútorral fűteni, figyelmeztet a szakember.

Egyre szaporodnak azok a hirdetések a közösségi- és az apróhirdetésekkel foglalkozó oldalakon, amelyekben az emberek lomtalanításra váró bútoraiktól vagy egyéb tárgyaiktól akarnak megszabadulni, mégpedig úgy, hogy tüzelőként kínálgatják. Ugyan a legtöbb esetben ingyenes felajánlásról van szó, a szállítás minden esetben a vevőre hárul, és nemcsak emiatt a költség miatt problémásak ezek a hirdetések. 

„Ez katasztrófa. Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki leselejtezett bútorok darabjaival fűt be. Ezek általában nem nyers fából vannak, hanem sokszor vegyszerrel kezelt faanyagok. Ezekkel illegális is fűteni, naponta 300 ezer forint bírsággal sújtható”nyilatkozta a Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a hvg.hu-nak. Hozzátette, már korábban is voltak hasonló hirdetések, az energiaválság miatt azonban jócskán megugrott a számuk.

Lomok egy épület előtt

Fotó: Getty Images

A szakember szerint a hulladékkal tüzelés elsősorban a fűtést végző személyre, családjára és a szomszédjaira jelent komoly egészségügyi kockázatot, de mérgező anyagok azonban távolabbra is eljutnak. „Például Budapest belvárosában öt százalék körüli az arányuk a légszennyező részecskék között, ami igen súlyosnak tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy milyen magas a toxicitásuk. Ha nem történik komoly kormányzati intézkedés, ebből katasztrófa lesz és nem csak hosszú távon” – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ gyűjtéséből kiderült az is, hogy sokan vannak viszont, akik még a bútordaraboknál is veszélyesebb fűtőanyagokat használnak, mint például a PVC hulladék (mint például a műanyag italcsomagolások), textilipari termék és gumiabroncs. A légszennyezés visszaszorítása érdekében az NNK lakosságnak szóló ajánlásokat fogalmazott meg, eszerint fontos, hogy az égetni kívánt anyagnak megfelelő tűzelőberendezésben fűtsünk és a lakóépület energiahatékonyságát is fokozzuk, például szigeteléssel. és arra is felhívják a figyelmet,  hogy a lakosság semmiképpen ne égessen hulladékot és az emberek a környezetükben élőket is figyelmeztessék erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top