nlc.hu
Otthon

Durva lesz az energiaszámla a Szegedi Biológiai Kutatóközpontnál

Több mint egymilliárd forint lehet jövőre az energiaszámla a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

Ugyan takarékoskodniuk kell az energiaárak miatt, de emiatt nem állítanak le kutatásokat.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont 2021-es évre kifizetett teljes energiaköltsége mintegy 250 millió forint volt, és úgy számolnak, hogy jövőre ez a kiadás az ötszörösére nő majd, vagyis 2023-ban mintegy 1,250 milliárd forintról kapnak majd számlát, írja a Telex.

Az SZBK fenntartója egy 2019-es törvény alapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, ez intézte az igények alapján intézte az energiabeszerzést, illetve a szerződések előkészítését, és ugyan jövőre a korábbinál nagyobb támogatást biztosítanak, de takarékossági program bevezetését is kérte a központ vezetőjétől. A tervek szerint az idei fogyasztáshoz képest jövőre 20%-ot fognak csökkenteni a gázfelhasználásban, és ugyanilyen arányban kevesebb áramot vesznek majd igénybe. Ezt többek között úgy érik el, hogy egyes épületrészekben alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint a korábbi teleken, hogy a folyosókon gyengébb lesz a világítás, az épület külső díszvilágítását is korlátozzák, és akinek a munkája ezt megengedi, otthonról dolgozhat.

 

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Fotó: Szegedi Biológiai Kutatóközpont/Facebook

Jó hír az, hogy várhatóan a jövő márciustól termel majd áramot az új, saját napelem-erőmű, amely a felhasznált évi mennyiségnek mintegy a 20%-át tudja majd előállítani, illetve az is, hogy a fentiek ellenére senkit nem kell elbocsátani, és nem kell leállítani egyetlen most folyó kutatást sem.

Szegeden egy másik fontos intézet is van, ELI-ALPS lézeres kutatóközpont, ennek jövőre 2,6 milliárd forintot tesz majd ki a villanyszámla, de Szabó Gábor professzor, a lézerközpont vezetője kijelentette, a kiadások növekedése náluk sem mehet a kutatások rovására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top